Was het maar zo makkelijk als schaken ...

Was het maar zo makkelijk als schaken ...

Onder haar intense blik vormen zich langzaam maar zeker zwarte en witte vlakjes op het plafond. 8 bij 8. En dan groeien er als een soort stalactieten schaakstukken naar beneden.

Ze ligt op haar rug in bed en fanatiek begint ze met schaken. Eerst de ene variant. En weer terug naar de uitgangspositie. Dan de andere. Dan nog een.

Opnieuw en opnieuw en opnieuw. Net zolang tot ze de ideale oplossing heeft gevonden.

Als kijker naar de Queens Gambit krijg je niet precies mee hoe lang ze bezig is tot ze in slaap valt, maar dat het even duurt, dat is zeker.

Toen onze Chris vastliep op school lag ik ook weleens naar het plafond te staren. Verdrietig dat lezen en spelling voor hem zo’n worsteling waren. Hoe hard hij ook zijn best deed. Hoe veel we samen ook oefenden.

En iedere keer als het dan weer niet lukte, was dat voor hem een bevestiging dat hij kennelijk te dom was om het te leren.

Wat had ik graag zo’n plafondschaakbord gehad.

Waar ik eens even wat dingen op kon uitproberen. Kon kijken hoe het werkte voordat ik het met Chris ging doen. Alle varianten kon doorspelen en uiteindelijk de weg kon kiezen die de beste was.

Nu hebben we die weg samen ‘in het echie’ moeten uitvinden. Met alle valkuilen, dwaalsporen en halve mislukkingen die daarbij horen. Maar gelukkig ook met alle succesvolle paden die we gevonden hebben. De momenten dat hij het gevoel kreeg: “Ik snap dit. Ik denk dat ik het toch wel kan leren.”

Die momenten gaven ons weer de energie om toch door te zetten. Wat er uiteindelijk toe geleid heeft dat hij dit jaar zijn bachelor Economie gaat halen :-).

Ik heb de afgelopen jaren gemerkt dat wat Chris echt verder hielp ook voor andere kinderen het verschil kan maken.

In onze online training Grip op lezen en spellen laten Jorien en ik je graag zien wat dat is. Zodat jij direct weet welke zetten je het snelst de winst opleveren – om even in schaaktermen te blijven ;-).

Schrijf je hier in.

Afbeelding van Adriano Gadini via Pixabay

Reactie plaatsen