Zomer-leesdip

Wat is een zomer-leesdip?

Een zomerdip, ook wel leesdip, is het fenomeen dat kinderen die een hele zomer lang niet lezen, niet gelijk blijven in niveau, maar achteruit gaan.

Juist kinderen die toch al moeite hebben met lezen, worden hier extra door getroffen. Als je kind 6 weken niet leest, loop je het risico dat hij of zij na de zomer, wat lezen betreft, weer helemaal terug is bij af. 

De juffen en meesters in groep 4 en 5 (en hoger!) worden er moedeloos van: hard bevochten AVI-niveaus blijken in de zomer als sneeuw voor de zon te verdwijnen. 

Hoe ziet die zomer-leesdip eruit? Als je kijkt naar het leesniveau (vooral bij beginnende of moeizame lezers), dan volgt dat vaak de volgende lijn:

Zomer-leesdip - het leesniveau van startende en moeizame lezers gaat achteruit in de zomervakantie

Door het schooljaar heen stijgt de lijn (langzaam), maar dan komt de zomer… Kinderen hebben geen zin om te lezen, ze komen nauwelijks met letters in aanraking. En daardoor keldert hun niveau. Daarna kan het maanden duren voor het peil van voor de zomer weer bereikt is.

Natuurlijk wil jij die leesdip koste wat kost vermijden…. Maar wat doe je ertegen? Eigenlijk is er maar één oplossing… en dat is LEZEN! 

Maar…. hoor ik je denken. Daar heeft ie nu juist geen zin in… En ik heb geen zin om in de vakantie te leuren met leesoefeningen. Het helpt dan om het lezen te koppelen aan ‘iets’ leuks. Iets wat stimulerend werkt, afleidt van wat moeilijk is.

“Als ik dan toch die vitamines moet nemen,
stop ze voor mij dan maar in een ijsje.”

Zoiets!

Wil jij weten hoe wij ouders helpen om dat voor elkaar te krijgen? Lees dan ons gratis e-boek De zomerdip overwinnen!


Reactie plaatsen