Visuele woordenboek in je hoofd

Het visuele woordenboek in je hoofd is de verzameling woordbeelden die je hebt opgeslagen. 

We noemen het een woordenboek, omdat het net als een woordenboek een verzameling woorden is. Maar eigenlijk is het meer een woorden-netwerk. Het staat niet op alfabet, maar er lopen allerlei verbindingen, kris-kras door elkaar. En je kunt er op allerlei manieren in zoeken.

Iedereen heeft zijn eigen visuele woordenboek. 

Wanneer een kind gaat leren lezen en spellen, begint het met het vullen van dit woordenboek. En in principe ga je er je hele leven mee door.

Niet alleen komen er nieuwe woorden bij, maar er komen ook steeds meer verbindingen tussen de woorden, zodat je steeds meer ingangen hebt om te zoeken.


Ik weet nog hoe verbaasd ik was toen wij na een dictee mopperend bij onze leraar Grieks kwamen. Hij wist van alle woorden die we noemden de juiste spelling omdat hij de herkomst kende, of een andere betekenis kende die een link gaf naar de juiste spelling.


Als je begint met lezen is je visuele woordenboek nog leeg. Je weet van een heleboel woorden wel hoe ze klinken en wat ze betekenen, maar je weet nog niet met welke letters je ze schrijft. Dat ga je stap voor stap opbouwen. Bij sommige kinderen gaat dat eigenlijk vanzelf, maar andere kinderen moeten er stap voor stap mee geholpen worden. In Help kinderen een spiekbriefje te maken in hun hoofd lees je hier meer over.

Reactie plaatsen