Woordslang

Een woordslang

Bij een woordslang worden alle woorden gespeld met alfabetletters en ieder volgend woord begint met de de laatste letter van het vorige woord. Dit is een ideaal spelletje voor tijdens een (lange) autorit. Je hebt er namelijk helemaal niks voor nodig. Alleen je fantasie!

Je kunt daarbij de keus van de woorden vrijlaten. Bij jonge spelertjes is dat zeker aan te raden. Voor hen is het al moeilijk genoeg om een woord te bedenken dat met een bepaalde letter begint. Kinderen zijn niet gewend om op die manier in hun mentale woordenboek naar woorden te zoeken.

Normaal gesproken zoeken ze op inhoud: ze willen iets benoemen of vertellen en daar hebben ze woorden voor nodig. Maar nu vraagt het spelletje om een woord dat met een T begint, of met een B. Een nieuw soort opgave, die het spellingsbewustzijn van een kind enorm stimuleert!

Voor oudere kinderen kun je afspreken dat alle woorden van de slang bij een bepaald thema moeten horen. Dan kies je bijvoorbeeld woorden die bij ‘dierentuin’ horen of bij ‘vakantie’ of ‘winter’.

In het voorbeeld hieronder vind je een woordslang met winterwoorden.

Kerstboom – marsepein – nieuwjaar – rendier – rodelen – nieuwjaarsdag – glijbaan – nieuwjaarsfeest – trui – iglo – oliebol – langlaufer – Rudolf – feestdag – gezellig – ga-zo-door 😉

Oei, met mijn kinderen kwam ik tot de ontdekking dat dit nog een hele uitdaging is, maar wel leuk!

Veel plezier!

Enne…we vinden het leuk als je je ervaring hieronder met ons deelt. Lukt het? Welke woorden hebben jullie aan elkaar geplakt?

Joëlle
Door

Joëlle

op 02 Jan 2014

Deze onthouden we ook voor als ze iets groter is! Ik ben de rij even aan het doorkijken, maar wat wij vroeger deden was het "aardrijkskundespel". Neem een krant, prik "blind" een letter, spreek van te voren een tijd af, en schrijf dan zoveel mogelijk namen op van steden, landen, bergen, rivieren...... als het maar aardrijkskundig is. Achteraf leest elk zijn lijstje voor. Heeft een ander de naam ook, dan wegstrepen, punten krijg je alleen voor namen die alleen jij hebt. Dit spelletje wordt ook leuk als je met mensen van verschillende landen speelt, dan zijn r altijd dorpjes die niemand kent :-) Ik deed dit spel met onze grote kinderen ook met Bijbel namen, dan wordt het nog een beetje moeilijker. Dieren gaat ook..... mogelijkheden genoeg.

taalkanjer
Door

taalkanjer

op 02 Jan 2014

Dank voor je aanvulling Joëlle! Ik kan me die ook nog herinneren van vroeger ;-).

brigitte
Door

brigitte

op 15 Sep 2015

pimpampet ook leuk....moet je steeds woorden in een bepaalde categorie bedenken met dezelfde beginletter!

Margit en Jorien TaalKanjer
Door

Margit en Jorien TaalKanjer

op 15 Sep 2015

Inderdaad! Leuke toevoeging Brigitte, dank je wel.

Janette
Door

Janette

op 11 May 2016

Wij doen geregeld het spel met dierennamen. En waren blij met de superdierenboeken die we bij de A H gespaard hadden. Erg veel inspiratie. En helemaal leuk als er anderen bij zijn, want dan krijg je nog discussie ook, omdat ze de dieren niet kennen.

Margit Kiewit
Door

Margit Kiewit

op 12 May 2016

Leuk Janette, bedankt voor je tip. En inderdaad: hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down