Plakken in lettervormen

Jonge kinderen maken als spelend kennis met de letters in de wereld om hen heen. Het eerste wat ze leren is de vorm en de naam. Om de vorm goed in te prenten, kun je allerlei activiteiten bedenken. Dit is er een van.

Heb je ergens nog een stapel oude tijdschriften of reclamefolders? Duik eens in de oudpapier doos.
Laat je kind stroken scheuren van de gekleurde bladzijdes en die dan opplakken op de lettervormen. Natuurlijk mag je ook allerlei andere materialen gebruiken. Misschien heb je op het strand schelpjes gevonden of ben je met een tas mooi gekleurde bladeren thuis gekomen.

Deze voorbeelden vond ik op internet:

letters


Lettervormen

Je ziet hier hoofdletters en kleine letters. Bedenk even welke je kiest voor je kind. De meeste kinderen leren de hoofdletters in groep 4, maar het kan natuurlijk geen kwaad om je kind ermee kennis te laten maken als ze daar aan toe is. De letters die ze om zich heen tegenkomt, zijn vaak hoofdletters. Denk aan wat er op het zwemdiploma staat of op de gevel van de C&A. Begin met letters die een emotionele lading voor je kind hebben, bijvoorbeeld de letters van haar naam. Benoem de letter steeds bij zijn alfabetnaam. De klank die bij een letter hoort, die is afhankelijk van de plaats in het woord (de D in hond klinkt anders dan de D in dom), maar de alfabetnaam is gelukkig steeds hetzelfde. In een latere fase leert je kind dan welke klank wanneer bij welke letter hoort.

Vertrouwd

Door behalve tijdens ‘hard werken’ op school ook thuis en op een speelse manier met letters bezig te zijn, worden en blijven letters leuk. En het gebruik van de alfabetnaam naast de klanknaam wordt vanzelf een gewoonte. Over het gebruik van de alfabetnaam voor letters kun je hier meer lezen.

Het resultaat hang je natuurlijk boven haar bed. En een post op Facebook is helemaal super!

Veel plezier 😉

Reactie plaatsen