Geheimschrift - breek de code

Hoe makkelijker je kind met het alfabet kan werken, hoe beter het is. Daar bedenken we dus steeds weer nieuwe activiteiten mee. Voor dit spel maken we bij het alfabet een simpele 'geheime code'. Je kind maakt daarvoor eerst zelf een 'sleutel' waarbij hij alle letters van het alfabet netjes onder elkaar schrijft. Achter iedere letter zet hij een cijfer: van 1 tot 26. Nu kan hij zien dat bij de letter a een 1 hoort, en bij de letter z het cijfer 26…. enzovoort.

Eigen geheimschrift

Hij kan nu de onderstaande boodschap ontcijferen en ook zelf teksten schrijven in 'geheimschrift'. Je kind krijgt hiermee inzicht in de opbouw van het alfabet (welke letters staan aan het begin, welke aan het eind?) en hij ervaart welke letters vaak voorkomen. Na een paar keer hoeft hij bijvoorbeeld de 5 niet meer op te zoeken. Veel plezier!

Bericht in geheimschrift

Vindt je kind dit een leuk spel? Ga dan variëren. Jullie kunnen het wat ingewikkelder maken. Je kunt de sleutel namelijk zo veranderen dat hij niet meer zo makkelijk te raden is. Begin bijvoorbeeld bij de z met tellen. Of ergens middenin het alfabet. Misschien weet je kind zelf nog wel een andere manier.

Welk bericht heb jij met je kind gedeeld in geheimschrift?
Reactie plaatsen