Letters in de verkeerde volgorde

Mijn kind schrijft letters in de verkeerde volgorde

Zie jij wel eens spelfouten bij je kind, waarbij je de letters wel allemaal ziet staan, maar dat de volgorde dan niet klopt? Fouten zoals ....


Hoe komt het dat kinderen dat doen?

De belangrijkste oorzaak die wij zien is dat kinderen op school niet hebben geleerd om heel nauwkeurig te kijken naar welke letters er nu precies in welke volgorde op papier staan. Bij het lezen worden de lettercombinaties als een geheel aangeboden. Ze herkennen ze dan wel en weten ook wel welke klank erbij hoort. Dus daar lukt het nog wel.

Spelling vraagt meer detail...

Bij spelling is het nodig dat je niet ongeveer weet welke letters je moet schrijven, maar dat je het precies weet. En als je kind dat tot nu toe niet automatisch geleerd heeft, dan gaat dat ook niet meer gebeuren... Daar moet je hem of haar bij helpen.

Hoe help je je kind om de letters wél in de goede volgorde te schrijven?

Even een kleine waarschuwing: je moet dit wel durven. Je moet je kind namelijk gaan uitdagen om het net even anders te doen dan de leerkracht op school zegt. Want waar ze op school met spelling eigenlijk altijd zeggen: je moet heel goed luisteren, ga jij vragen aan je kind om goed te kijken

Want goed luisteren vertelt je niet in welke volgorde de letters staan. Goed kijken doet dat wel. 

En om dat goed kijken te bevorderen - en niet stiekem toch te gaan luisteren is er één ding heel belangrijk: noem de letters die je ziet bij de alfabetnaam. Dus de letters in ruiter zijn: r-u-i-t-e-r. Als je zo een flink aantal woorden bespreekt, dan wordt de u-i combinatie een soort mantra.

Oei, maar is dat niet eng, iets anders doen dan school?

Misschien wel. Maar als je dit soort fouten bij je kind ziet, snap je eigenlijk meteen waarom schrijven zo verschrikkelijk veel moeite kost. Want nadenken over lettervolgorde kost ook denkkracht. Denkkracht die niet besteed kan worden aan wat je eigenlijk aan het schrijven bent. Waarschijnlijk herken je het wel, dat je kind van alles kan vertellen over een onderwerp, maar dat hij letterlijk stokt wanneer het op papier moet komen.

En als het schrijven zó veel moeite kost, kan je kind dan wel laten zien wat hij in zijn mars heeft? Wij ervaren van niet...

Maar die alfbetnamen, is dat niet heel lastig?

Onze ervaring is dat dat reuze meevalt. Mocht je nou bang zijn dat je kind moeite heeft met de alfabetnamen van de letters, vraag dan gratis ons alfabetgeheugenspel aan. We hebben het niet voor niets het Wat-je-eigenlijk-niet-mag-weten-maar-stiekem-toch-weet-spel genoemd ;-)

Reactie plaatsen