Wat is logografische spelling
Logografische spelling houdt in dat je een woord herkent en onthoudt als een visueel geheel, zonder dat je de afzonderlijke letters of klanken hoeft te analyseren. Het is alsof je het woord als een plaatje in je geheugen opslaat. Woordbeeld dus ;-)
Bredere definitie
Logografische spelling is een systeem waarbij elk woord of morfeem (betekenisdragend deel van een woord) wordt weergegeven door een apart symbool, een logogram of logograaf. Anders dan bij alfabetische systemen, waar tekens fonemen (klanken) vertegenwoordigen, staan logogrammen direct voor betekenis.
Belangrijke kenmerken van logografische spelling:
- Logogrammen:
In een logografisch systeem is elk symbool (logogram) gekoppeld aan een specifiek woord of morfeem. - Geen directe klankweergave:
Anders dan bij alfabetische systemen, is er geen directe relatie tussen de tekens en de klanken van de taal.
Voorbeelden van een logografische spelling
Chinese karakters zijn een bekend voorbeeld van een logografisch schrift, waarbij elk karakter een woord of morfeem vertegenwoordigt.
Ok, denk je dan misschien, wat doet dan logografische spelling in de IEP-toets?
Logografische spelling = woordbeeld
Als er in een toets sprake is van woorden met een logografische spelling, dan gaat het over woorden die je op woordbeeld moet weten: er is geen regel die je kan helpen om vanuit de klank tot een correcte schrijfwijze te komen.
Waarom is woordbeeld belangrijk?
Het leren van logografische spelling is belangrijk omdat:
- Het helpt kinderen om een brede basis van woordkennis op te bouwen.
- Het vergroot hun lees- en schrijfvaardigheid: als je woorden in een keer leest en schrijft is er veel meer aandacht voor de inhoud van de zin en de tekst, in plaats van voor de losse woorden.
- Het draagt bij aan een vloeiende en efficiƫnte communicatie.
Sommige kinderen hebben moeite om woordbeelden op te slaan en te gebruiken. Hen moet je helpen om die 'spiekbriefjes in hun hoofd' te maken.