3 tips om zonder ruzie met je kind te kunnen oefenen!

3 tips om zonder ruzie met je kind te kunnen oefenen!

Thuis oefenen met spelling? Kan dat zonder ruzie?

Dat vond ik het moeilijkste en het leukste: thuis oefenen met mijn dochter, ook al was lezen of spellen niet bepaald haar hobby. Maar vaak maakte ik er een feestje van.
Ik kan me nog een vakantie in België herinneren. Ik wilde het oefenen met spelling niet een hele week overslaan, dus het ‘huiswerk’ was gewoon meegegaan. Ze konden daar heerlijk buitenspelen en natuurlijk gingen we ook wandelen. Maar altijd kwam er wel een moment van rust: kopje thee, koektrommel ernaast…
En dan vond ze het nooit een punt. Gewoon een klein kwartiertje samen op de bank. Haar broer en zus moesten in die tijd zichzelf vermaken of even alleen met papa verder aan de puzzel. En wij werkten dan keihard. Altijd even spellen, wat lezen…. eigenlijk was het ook zo weer gepiept. En zij genoot van dat kwartier onverdeelde aandacht!

Je kind wil niet oefenen?

 Hij wil buiten spelen… Of zij heeft net met een vriendinnetje afgesproken… Of er komt iets heel belangrijks op de televisie….En oefenen, zeker met iets wat je moeilijk vindt, is niet altijd leuk!
Of jij hebt vandaag zelf eigenlijk geen zin of tijd: De auto moest naar de garage, je moest een uur overwerken en de aardappels zijn aangebrand. Na een lange dag moeten de kinderen  ook nog in bad… en oh ja, papa belt dat hij in de file staat, dus het kan wel half 8 worden voor hij thuis is!

Nu heb je meestal niet al deze drama’s op 1 dag, maar toch kunnen ze er bij elkaar voor zorgen dat je dag (en de week) om is, voor je geoefend hebt…

Wat kun je doen?!

Tip 1. Maak het belangrijk!

Maak van te voren met je kind duidelijke afspaken.
Vertel hem/haar waarom het oefenen met spelling of lezen belangrijk is. Bespreek eventueel dat het oefenen voor jou ook lastig in te plannen is, maar dat je het super belangrijk vindt, dus dat je het zeker wilt doen!
Vraag hem of hij het zelf ook belangrijk vindt en waarom. Wat wil je kind zelf graag bereiken. (Naar een volgende groepje, naar een volgend avi-niveau, een c-score voor een toets).

Tip 2. Maak het duidelijk!

Spreek met je kind een vaste oefentijd af. Dat hoeft niet altijd dezelfde kloktijd te zijn. Je kunt bijvoorbeeld afspreken om na het eten te oefenen. En dan maakt het niet uit dat je soms wat later of soms wat vroeger eet.
Met mijn dochter oefende ik vaak in de pauze van GTST. Dan zaten we toch samen op de bank. Dus: geluid uit, oefenen en we waren klaar als het programma weer begon.Voordeel daarvan was ook dat ik haar nooit bij een activiteit hoefde weg te halen waar ze net lekker in zat.

De oefentijd is heilig, ook voor je andere kinderen. Die mogen in die tijd niet storen. Als je andere kinderen nog heel jong zijn, dan heb je daar misschien wat hulp of inventiviteit voor nodig, maar vanaf een jaar of 4 kan een kleuter begrijpen dat hij even niet aan de beurt is. Beloof je andere kind ook ‘eigen’ tijd: “straks leest mama een boekje met jou!”

Tip 3. Maak het gezellig!

Oefenen is misschien saai! Of het is niet leuk als je iets moet doen wat moeilijk is. Maar “eigen tijd” met mama (of papa!) – daar kan natuurlijk niks tegenop! 
Zorg dus dat het “eigen tijd” is.
Dus niet: tegelijkertijd afwassen, TV-kijken, je andere kinderen (te veel) aandacht geven, een knoop aanzetten etc…
Volle aandacht voor je kind, op een gezellige toon: Ja! We mogen weer!
Zet er een kop thee bij, of een kopje chocolademelk. Is je kind daardoor erg afgeleid, drink dan na het oefenen samen wat. Beloon je kind voor zijn inspanningen met een extra knuffel, eventueel een snoepje, een sticker op de kalender.

Je zult zien dat je het juist door de regelmaat makkelijker volhoudt. En bovendien zie je sneller resultaat en dat is natuurlijk super voor de motivatie!

Neem ook af en toe bewust een snipperdag: als er iemand jarig is of als er iets anders speciaals is. Bespreek dat van te voren met je kind. Een snipperdag is iets heel anders dan ‘gewoon vergeten’….

Heb jij tips of wil je andere ouders laten weten wat voor jou goed werkt?
Geef dat dan hieronder aan bij de reacties. Daar zijn we allemaal blij mee!

Reactie plaatsen