Hoe boerenkool ineens lekker wordt...
arrow_drop_up arrow_drop_down
26 januari 2015 

Hoe boerenkool ineens lekker wordt...

Oefenen? Echt niet!

Arghhh! Oefenen met lezen? Is jouw kind hier met geen mogelijkheid toe te bewegen?
Dat komt ons helaas bekend voor! Daarom willen we je graag helpen.

In het vorige artikel noemden we je de eerste belangrijke stap: bemoediging:

Het belangrijkste daarvan is dat je je kind het gevoel moet geven dat hij / zij ook kan leren lezen, maar dat het helaas wat meer moeite kost dan bij andere kinderen!
Nu hoeft je kind nog niet meteen de overtuiging te hebben dat lezen ooit makkelijk of leuk wordt…
Dat is een (veel te) grote stap als je kijkt waar hij nu staat…..

Als je regelmatig wilt gaan oefenen, hoef je hem steeds alleen het vertrouwen te geven dat hij de komende 15 minuten gaat overleven :).

Dus jouw taak is om die 15 minuten in te vullen op een manier die voor je kind in de eerste plaats aantrekkelijk is en bovendien leerzaam Daar willen we je graag bij helpen… Meer hierover in ons volgende artikel..

Maar eerst nog even iets anders:

Dat de ‘wegen van een kind’ soms ondoorgrondelijk zijn, illustreert misschien een grappige anekdote over een van mijn kinderen (al heeft het NIKS met lezen te maken, maar alles met BOERENKOOL :).

Ze was, denk ik, boerenkooleen jaar of 5 en er stond boerenkool op het menu. Nou, no way ging zij die eten. Zelfs niet met een heleboel appelmoes erover. Toen ik haar – ik had mijn geduld al enigszins verloren – met haar bord in een andere hoek van de kamer gezet had, klonk daar vandaan ineens de beschuldiging: “Dit is geen eten, dit is KOTS!….” Ik heb de strijd opgegeven.
Toevallig was papa die avond laat thuis. Hij at dus na en terwijl hij zijn prakkie in de magnetron opwarmde, zei hij: “Ah, heerlijk… boerenkool!” Normaal eten wij nooit op de bank, maar omdat hij alleen was en de tafel al afgeruimd, installeerde hij zich daar en dochterlief kroop gezellig bij hem. En terwijl hij at, smulde zij met hem mee: om de beurt een hap….

Dus wat is de tweede belangrijke stap:

Doorbreek het patroon…

Soms moet je een trukendoos opentrekken om iets voor elkaar te krijgen wat je kind echt niet wil.
Mijn andere dochter at nooit komkommer, maar wel Oma’s komkommer…

Als je dus met je kind wil gaan lezen en je kind voelt daar een heftige weerstand tegen, dan helpt een verandering in de setting soms enorm.

Het kan sowieso een goed idee zijn om voor het lezen een andere plek dan de woonkamer te kiezen. Niet alleen omdat ‘verandering van spijs doet eten’ maar om nog een andere belangrijke reden. Omdat lezen zoveel inspanning kost en omdat je kind zijn aandacht daarvoor maximaal moet kunnen focussen, is hij heel gevoelig voor afleiding.

En die afleiding kan overal in zitten:
– De TV staat aan.
– Een broertje of zusje jengelt door de kamer.
– Jij bent tegelijkertijd met iets anders bezig (als jouw focus verschuift, verschuift die van je kind mee).
– Buiten op het plein zijn andere kinderen aan het voetballen.

Ga dus samen op zoek naar een ruimte waarin je lekker kunt lezen. Een speciale stoel of lekker kussen of een knuffel erbij kan ook al wonderen doen. Hoe prikkelvrij je leesplek moet zijn, is afhankelijk van je kind. Het ene kind is nog gevoeliger voor afleiding dan het andere. Maar ga ervan uit dat je kind afgeleid is door geluiden en beweging op de achtergrond waar jij je niet eens bewust van bent.

En alleen al het zitten op een speciale plek, kan helpen om de ‘normale’ negatieve associaties te doorbreken.

Nog vragen over lezen? Zie hier antwoord op de drie meestgestelde vragen over lezen met je kind.

Succes!

P.S Mijn dochter is nu 27 en boerenkool is een van haar winterfavorieten :).

Geef een reactie!We zijn benieuwd hoe jij dit met je kind oplost: Hoe vind jij een tijd + plek om fijn te lezen?
Super als je het met ons wilt delen!

Door

Astrid

op 29 January 2015

wat een heldere site! Ook de video's vind ik zeer duidelijk. Als gemakkelijk lezer heb ik ook nog nuttige tips gehoord; bedankt! Want met lezen is het als bewegen: als je het met plezier kunt doen, ga je het ook steeds vaker doen en daardoor wordt je vanzelf beter!

Door

Jennifer

op 4 February 2015

Beste Jorien, wat een leuk verhaal. En zo herkenbaar! Je vroeg om ideeën om het lezen leuk te maken. (Het is eigenlijk een idee van een super juf bij ons op school). "Lezen op je gemakje". De hele klas mocht liggen, zitten waar ze maar wilde (in de klas), en dan; aan het lezen. Super spannend natuurlijk! Maar het belangrijkste; er werd gelezen! Groeten, Jennifer

Door

Margit en Jorien TaalKanjer

op 5 February 2015

Dank Jennifer! Leuk dat het bij jou in de klas ook zo goed werkt. Maak het leuk of spannend en ze vergeten dat ze lezen soms 'moeilijk' of 'stom' vinden.

Reactie plaatsen