Hoe je dit jaar meer resultaat krijgt uit thuis oefenen

Hoe je dit jaar meer resultaat krijgt uit thuis oefenen

Het nieuwe jaar is alweer een paar weken onderweg.
Hoe hebben jullie de kerstvakantie doorgebracht?
Lekker veel gelezen en geoefend?

Nee?

Prima! Soms is het lekker om echt even niets te doen en tot rust te komen. Even geen strijd over huiswerk of lezen.
Misschien hebben jullie wel lekker voorgelezen of een (taal)spelletje gespeeld. Dat is natuurlijk helemaal goed.

Nu is de school weer begonnen en moet er weer gewerkt worden. De januaritoetsen komen er weer aan, voor veel ouders (en scholen) een moment om te kijken hoe je kind gevorderd is.
En als de resultaten tegenvallen, dan moet je kind meer gaan oefenen. Ook thuis. Met jouw hulp.

lezen en spelling een rampVan veel ouders horen wij, dat dit thuis oefenen niet altijd meevalt. Dat hun kind de frustratie die het op school voelt mee naar huis neemt, omdat de oefeningen hetzelfde zijn. Dat ze zelf niet zo goed weten hoe ze de stof uit moeten leggen. En dat het doel wordt om het oefenblad zo snel mogelijk gevuld te krijgen, in plaats van dat hun kind echt begrijpt waar het om gaat.

Zo heeft oefenen natuurlijk geen nut.

Hoe je dan wel op een leuke manier oefent?

  • bespreek met je kind waarom je eigenlijk moet oefenen voor iets. Misschien heeft je kind wel een voorbeeld. Hoe zou die zover gekomen zijn?
  • bespreek met je kind waarom een mens eigenlijk wil leren lezen en schrijven.
  • bepaal samen wat een goede tijd is om te oefenen en leg het samen vast. Liever iedere dag 10 – 15 minuten, dan 1 keer een uur. Zorg dat jij er die tijd ook echt voor je kind bent.
  • zorg dat de oefening niet te moeilijk of te makkelijk is voor je kind. Weet je kind wat hij leert in de oefening?
  • maak de oefening speels. Hoe meer de oefening op een spelletje lijkt, hoe eerder je kind het leuk vindt om te oefenen. Al werk je het oefenblad niet van boven naar beneden door, maar gooi je met een dobbelsteen en doe je de bijbehorende regel. En als je kind 6 gooit, dan moet jij het antwoord geven ;-).

Stel dat je dit jaar iedere week zo een uur kunt oefenen. Dan heeft je kind volgend jaar in de kerstvakantie 50 uur extra geoefend. Hoeveel zal hem dat opleveren?

Reactie plaatsen