Vol verwachting klopt ons hart...

“In de dubbele achtbaan Max & Moritz beleef je met de hele familie een spannende, doldwaze rit vol streken. Ontsnap samen met Max en Moritz uit de koekoeksklokkenwerkplaats in een van hun zeepkisten. Let onderweg goed op, want de kwajongens halen graag kattenkwaad uit!
Welke baan kies jij, Max of Moritz?” *

Bij de Efteling weten ze hoe het werkt… je hartje sneller laten kloppen van verwachting.
Je kijkt van tevoren het filmpje op de site. Trappelend van verlangen zit je onderweg in de auto. Zodra je binnen bent, ren je naar de juiste plek in het park.

De wachtrij is al een feestje, omdat je er zelf ook al van alles kunt doen.

En dan als kers op de taart: de rit zelf.

Die natuurlijk veel te kort duurt, zodat je nog een keer wil 🙂

En nog een keer.

Hoe fijn zou het zijn als kinderen ook zo graag boeken willen lezen?

Dat kan…

Toen wij de deelnemers van vorig jaar vroegen wat de topper was van de uitdagingen in de zomerchallenge, was degene die stip op een stond: de grabbelton.

Daarbij maken kinderen voor zichzelf opdrachten hoe ze hun boek willen lezen. Ze mogen het helemaal zelf verzinnen en dus ook zelf bedenken of ze het moeilijk of makkelijk willen maken en of het ‘gewoon’ of ‘gek’ is.
Dus ‘Lekker naast oma op de bank‘ mag net zo goed als ‘Met een zaklamp in het donkerste hoekje van de zolder‘ of ‘Met Flappie op schoot‘ of ‘Dansend in de regen’ (dat laatste is dan weer minder handig met een gewoon boek, maar ja, paraplu er maar bij :-)).

De opdrachten gaan dan in een doosje en iedere dag mag je grabbelen: spannend….. waar en hoe ga ik vandaag lezen?

En juist dat spannende element maakt dat kinderen zin hebben om te lezen.

En het werkt!

Bijna altijd …

We hebben ook een keer meegemaakt dat een moeder ons schreef: het maken van de grabbelton was een groot succes. Maar hij vond het zo leuk om te grabbelen, dat de hele ton in een dag bijna leeg was. Nu heeft hij er geen zin meer in 🙁

Tja, hij had dus in een keer alle verwachting weggehaald. Het hele idee van: oeeee, wat zou ik vandaag moeten doen? Dat was in een keer vervlogen.

Dat is dus net of je gewoon 10 x mag blijven zitten in de achtbaan. Sommigen zijn er dol op, maar de meesten vinden het veel leuker om weer even de spanning op te bouwen. Of hebben -zoals ik- echt wel even tijd nodig om bij te komen.

Meer weten over onze verleidingstactieken tijdens de zomerchallenge? Vraag het gratis e-boek De zomerdip overwonnen aan.

 

*Tekst op de site van de Efteling: https://www.efteling.com/nl/park/attracties/max-moritz

Reactie plaatsen