Voorkom een leesdip in de zomervakantie
Voorkom een leesdip in de zomervakantie

Voorkom een leesdip in de zomervakantie

Misschien heb jij het afgelopen jaar heel veel extra geoefend met je kind om beter te leren lezen. Met veel pijn en moeite heeft hij of zij een volgend leesniveau gehaald  en DAN…. is het vakantie! Betekent dit voor jouw kind dat er dan niet of nauwelijks gelezen wordt? Gewoon omdat lezen niet vanzelfsprekend gaat? En omdat het nu toch ECHT vakantie is?
Lezen is moeilijk als dit soort gedachten in de weg zitten:

Leesdip

Als je kind 6 weken niet leest, loop je het risico dat hij of zij na de zomer, wat lezen betreft, weer helemaal terug is bij af. Dat hij of zij in de beruchte ‘leesdip’ of 'zomerdip' tuimelt! De juffen en meesters in groep 4 en 5 (en hoger!) worden er moedeloos van: hard bevochten AVI-niveaus blijken in de zomer als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Heb jij ooit gehoord van die LEESDIP?? Als je kijkt naar het leesniveau (vooral bij beginnende lezers), dan volgt dat vaak de volgende lijn:

Door het schooljaar heen stijgt de lijn (langzaam), maar dan komt de zomer… Kinderen hebben geen zin om te lezen, ze komen nauwelijks met letters in aanraking. En daardoor keldert hun niveau. Daarna kan het maanden duren voor het peil van voor de zomer weer bereikt is.

Natuurlijk wil jij die dip koste wat kost vermijden…. Maar wat doe je ertegen? Eigenlijk is er maar één oplossing… en dat is LEZEN! Maar…. hoor ik je denken. Daar heeft ie nu juist geen zin in… En ik heb geen zin om in de vakantie te leuren met leesoefeningen. Het helpt dan om het lezen te koppelen aan ‘iets’ leuks. Iets wat stimulerend werkt, afleidt van wat moeilijk is.

“Als ik dan toch die vitamines moet nemen,
stop ze voor mij dan maar in een ijsje.”

Zoiets!

Een uitdaging in de zomer

Omdat wij dit allemaal heel erg herkennen uit de tijd dat onze kinderen ook 'weigerder' te lezen, hebben we de Zomerchallenge ontwikkeld. Dit jaar organiseren we die alweer voor de achtste keer! Onze Zomerchallenge is helemaal gericht op kinderen die lezen niet als hun hobby zien of die een hekel hebben aan letters in het algemeen…. En ieder jaar doen er weer honderden kinderen mee.

Iedere week ontvangen ze per mail 2 uitdagingen en vaak gaan ze daarmee toch enthousiast met letters en lezen aan de slag. Ouders vertelden ons dat ze NOOIT gedacht hadden hun kind nog eens vrijwillig met een boek te zien, maar het gebeurde toch...


Misschien vind je het leuk om te zien en te ervaren hoe onze Zomerchallenge er in voorgaande jaren uitzag en hoe kinderen soms uren met onze ‘uitdagingen’ bezig waren… En hoe ze hun ouders ongeduldig vroegen of de volgende al weer binnen was.

We schreven er een kort verslagje over: “De zomerdip overwonnen!”
Hierin ontdek je wat jij kunt doen om deze zomer te voorkomen dat je kind in een leesdip tuimelt.


Colinda Arends
Door

Colinda Arends

op 29 Jun 2017

Ik ben heel nieuwsgierig. Tips zijn meer dan welkom!!

Brenda b
Door

Brenda b

op 23 Jun 2018

Heeft dit ook zin als ze van groep 2 naar groep 3 gaan. Wij hebben van school te horen gekregen dat onze zoon moeite heeft met letter herkennen en hakken van woordjes

Margit Kiewit
Door

Margit Kiewit

op 25 Jun 2018

Hallo Brenda, De zomerchallenge is bedoeld voor kinderen die in principe kunnen lezen, maar dat wel moeten blijven oefenen. De uitdagingen zijn daarop gemaakt. Ik denk dat jouw zoon daar nog niet aan toe is. Als je toch op zoek bent om iets met hem te doen: lekker veel voorlezen, en misschien is ons programma Alfabet! dan iets voor jullie: op een hele speelse manier met de letters aan de slag. Je kunt ook altijd met ons bellen om te kijken wat voor jullie een goede optie is. Groetjes, Margit

Anne
Door

Anne

op 18 Jul 2018

Nee, alleen lekker spelen helpt. Te vroeg moeten leren lezen, terwijl de lateralisatie nog niet is voltooid geeft problemen!

Jessica
Door

Jessica

op 20 Jul 2018

Van groep 2 naar 3??? Leren lezen is in principe in groep 3. Ik zou me er niet druk om maken. Kind hoeft nog niet te kunnen lezen.

Tessa
Door

Tessa

op 29 Jun 2018

De juf mijn dochter maakt altijd een leesbingo. Als je 10min heb gelezen mag je die aftekenen. Bijvoorbeeld Ik heb gelezen; In bed Met een zonnebril op In de auto Op de wc In de tent Enz. En dan de afgetekende lijst meenemen naar school.Werkt erg goed. Ze gaan echt op zoek naar de momenten die ze nog moeten lezen.

Margit en Jorien TaalKanjer
Door

Margit en Jorien TaalKanjer

op 05 Jul 2018

Hoi Tessa, Zo'n bingo kan zeker goed werken! Maar wij gaan nog een stapje verder: een van onze uitdagingen is om juist helemaal zelf zo'n bingo te maken. Dan werkt ie nog veel beter :))). Groetjes, Jorien

Marije
Door

Marije

op 12 Jul 2018

Wat zijn de kosten van deze zomerkanjer? Ik kan dit op de website niet vinden.

Margit en Jorien TaalKanjer
Anne
Door

Anne

op 18 Jul 2018

Nee, alleen lekker spelen helpt. Te vroeg moeten leren lezen, terwijl de lateralisatie nog niet is voltooid geeft problemen!

Reactie plaatsen