Alles wat je leest telt mee

Een Taalkanjer Leestip

Vaak zal je kind opzien tegen een heel boek. Je hoort al een diepe zucht voor hij of zij eraan begint. Het boek blijft onaangeroerd liggen zodra het uit de tas van de bibliotheek komt :((. Misschien vindt hij/zij lezen lastig, maar misschien ontbreekt ook gewoon de rust of de belangstelling; buiten spelen is leuker! 

Gelukkig is lezen ook vaak wat anders dan met een 'boek' rustig op de bank zitten. Je kunt het combineren met heel veel activiteiten.. Vaak gaat het ongemerkt, maar het laat wel zien en voelen, waarom je het eigenlijk zou willen kunnen. Het is dus echt lezen zoals lezen bedoeld is: niet om te 'oefenen', maar omdat het handig is, of leuk en omdat je het 'toevallig' nodig hebt bij iets anders dat je wil of moet doen.

Ga eens na hoevaak en hoeveel je kind op een dag leest en of je dat kunt stimuleren:

- Mee naar de supermarkt? Geef je kind het boodschappenlijstje. Koop je een pak voor een lekkere maaltijd, dan staat er heel vaak op wat je zelf moet toevoegen. Stuur je kind op pad om dat te verzamelen. Kan hij of zij dat nog (net) niet zelf lezen, dan lees je het eerst een keer samen. Onderweg door de paden van de winkel zal je kind de woorden als geheugensteuntje vast nog een keer zelf lezen.

- Lunch mee naar school? Stop er eens lief of gezellig briefje bij. Je kunt bijvoorbeeld schrijven wat de plannen zijn voor die middag of voor morgen. Ik ken mensen die een brievenbus op de kamer van hun kind hebben gezet en daar stoppen ze regelmatig een gezellig briefje in.

- Morgen op stap? Kijk samen in de app of of op een website wat de weersvoorspelling is. En waar ga je naartoe dan? Kan je daar een website over vinden? En samen vast een stukje lezen en bedenken wat je eerst wil doen? Dan begint de voorpret al! 

- Ga je koken of hebben jullie zin in iets lekkers? Zoek samen een recept en maak een boodschappenlijstje. Als nauwkeurig lezen ergens belangrijk is, dan is dat hier wel. Want je wil een tl zout in het beslag, niet een el :)). 

- Ergens een hapje eten? Wat staat er op de menu-kaart? Geef je kind er ook een, lees samen wat er zoal te krijgen is. Zelfs als je kind het (nog) niet helemaal zelf leest, versterkt dat wel zijn of haar gevoel van: O ja, lezen is wel belangrijk! Handig als je het kunt :)

Het maakt dus niet uit wat je leest! Woorden zijn woorden :-).

- En natuurlijk telt de Donald Duck ook mee. Ddenk ook aan Donald Duck junior als je kind nog een beginnend lezer is. Of ieder ander stripboek! 

Als je hier bewust mee om wil gaan, dan kan je het aantal keren turven en - als je kind daar al mee overweg kan: het laten zien in een staafgrafiek: kleur voor ieder leesmoment een hokje? Hoe hoog kom je vandaag? En morgen?

Vind je het belangrijk dat je kind met regelmaat leest, ook in de zomervakantie? En kan je wel wat hulp en tips gebruiken? Dan is onze ZomerChallegne misschien wel wat voor jou! Je kan je nu al inschrijven en je start wanneer het jou uitkomt! 


Reactie plaatsen