Paddenstoelenvakantie :)

We waren even uitwaaien in Drenthe, met als absoluut hoogtepunt – hoe kan het ook anders in deze tijd van het jaar – een paddenstoelenexcursie!
Man, man… wat hebben die dingen (soms) ingewikkelde namen 🙂

Soms viel het reuze mee: Spekzwoerdzwam, kluifzwam, inktzwam….
Die van de foto kon ik ook onthouden, lol.

Hoe denk jij dat hij heet?

Maar de rest heb ik ingesproken in de dictafoonapp op mijn telefoon. Puzzeltje voor thuis, om iedere naam weer met de juiste stoelfoto te combineren.

Ik merkte dat ik de meeste namen met geen mogelijkheid kon onthouden. De gids was een beetje sjagrijnig en als ik (opnieuw) naar de naam van een paddenstoel vroeg, dan zei hij: “Die hebben we al gehad.”

Fijn!

Gelukkig was een van de andere deelnemers een heel stuk gevorderder dan wij en hij herhaalde met liefde de namen steeds voor ons.

“De kracht van het onderwijs zit in de herhaling”, zei hij steeds.

Maar stiekem deed hij veel meer dan herhalen.
Hij legde namelijk uit – of hij liet zien – waar de naam van de paddenstoel op gebaseerd was. Zodat ik ergens houvast kreeg. Soms ging het maar om kleine details, die ik zonder hem nooit opgemerkt zou hebben.

Die paar die ik wel meteen kon onthouden, deden me denken aan iets wat meteen duidelijk was. Daar had ik geen oetleg bie neudig :).

Maar wat te denken van de krulzwam. Ik weet best wat een krul is, maar ik zag er geen, bij het object van onze aandacht…Tot de gids hem omdraaide en je mooi kon zien hoe de hoed naar binnen gekruld was.

Heerlijk, zo’n gids! (Al was hij niet de officiële gids!)

Hij voorzag ons van de broodnodige ‘haakjes’.

Bij alles wat we leren wil ons brein haakjes. Iets waarmee we de nieuw aangeboden kennis kunnen vasthaken of ophangen aan wat we al weten.

Voor kinderen is dat nog veel belangrijker! Zij krijgen zoveel nieuwe informatie over zich heen uitgestort… iedere dag weer!

Voor wie dat niet zomaar kan onthouden (sommige kinderen hebben meer moeite met inprenten dan andere) zijn die haakjes van levensbelang!

Wij zijn met Taalkanjer altijd op zoek naar hoe je een kind zoveel mogelijk houvast kunt geven bij spelling.

Zo maken we bij ons Alfabetspel gebruik van alle letters die kinderen dagelijks om zich heen horen.

Van A-diploma tot M&M. Van K3 tot z.o.z.
Allemaal letternamen die kinderen dus al kennen, al is dat misschien niet altijd bewust. Maar het zijn wel mooie ‘haakjes’ bij het leren van de letters.

Wil je het ook spelen? Vul je naam en e-mailadres in, en je kunt het gratis downloaden.

Met het aanvragen van het kwartet geef je ons toestemming
om gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacyverklaring.
Omdat wij je absoluut niet willen spammen,
kun je je op ieder moment weer afmelden!

Reactie plaatsen