Letters letters letters…

De eerste belangrijke stapjes naar leren lezen en schrijven

Overal om ons heen zien we letters en kinderen merken ze vroeg of laat op. Het ene kind is er gevoeliger voor dan het andere. Mijn zoon taalde als kleuter niet naar letters, hij was meer aan het tellen en rekenen. Onze dochter vond letters wel heel boeiend. Ze heeft ooit als kleuter een hele bladzijde volgekriebeld met krulletjes en rondjes en toen kwam ze naar me toe met de vraag: “mama wil jij het voorlezen”. Ze wist dus al heel goed dat al die rare kleine figuurtjes dan weliswaar voor haar nog raadselachtig waren, maar dat ik er wel degelijk wat mee kon. Dus of ik dan maar wilde voorlezen wat zij ‘geschreven’ had.
Wat later kwam ze een keer uit school met de vraag: “mama wil jij mij vanmiddag leren lezen?”

De letters die kinderen als vanzelfsprekend tegenkomen in de wereld om hen heen, hebben allemaal een naam: WC, AH, C&A, M&M. We noemen de letters bij hun alfabetnaam.

letters letters letters

Die letternamen worden  zo gebruikt en kinderen nemen ze over. Dat is voor hen de natuurlijke manier van het leren van de letters! Ze horen ons woorden spellen: je spelt je naam als je er zeker van wilt zijn dat iemand anders die goed opschrijft… Daarbij aansluitend kun je je kleuter  al vertrouwd maken met letters als hij aangeeft daar belangstelling voor te hebben.

Noem de letters dus bij hun naam

Je noemt de letters daarbij gewoon bij de alfabetnaam.Het beste ga je uit van de letters die een emotionele lading voor je kind hebben. Bijvoorbeeld de M van McDonalds, maar natuurlijk ook de eerst letter van zijn/haar eigen naam en van de naam van broertjes of zusjes. Je kind kan die letter overal ‘ontdekken’. Misschien staat hij op het pak melk dat op tafel staat, of komt hij voor op het nummerbord van de auto? Nog veel meer ideeën om hier speels mee bezig te zijn vind je op onze Pinterestpagina.

Jullie kunnen de letters ook gaan zoeken in de krant of in een tijdschrift en dan uitknippen of uitscheuren en opplakken. Je kind raakt zo vertrouwd met alle verschillende vormen die letters kunnen hebben. Net zoals hij alle stoelen in de IKEA catalogus als ‘stoel’ zal herkennen, zal hij ook alle a’s als a leren herkennen.

Je kunt de letters op een groot vel hangen. Verzamel ze zo bijvoorbeeld op de deur van de koelkast. Je kunt ze ook op losse vellen plakken. Kies zoals gezegd een volgorde die past bij je kind, maar uiteindelijk is het leuk om de vellen op alfabetische volgorde in een map te bewaren.
Voorin de map kun je een ‘inhoudsopgave’ maken met het hele alfabet erop. Je kan daarop bijhouden van welke letters jullie al een bladzijde gemaakt hebben. Je zult zien dat je kind met groeiend enthousiasme en zelfvertrouwen de eerste stapjes zet…

(plaatje in de header komt van https://www.welke.nl/photo/Mees/Letters-knippen-en-plakken-en-zo-krijg-je-een-mooi-schilderij.1364288158)

Reactie plaatsen