Meivakantie!

Lekker twee weken uitwaaien! Je hoofd leegmaken, zodat er straks weer van alles inpast!
Ben je geen leesfan dan ligt tijdens de vakantie het gevaar van terugval op de loer (ja, ook al na twee weken), zeker bij mooi weer, want dan gaan we lekker naar buiten! Ook belangrijk allemaal, want bewegen is goed voor je lijf en activeert je hersenen, maar bovenal is buitenspelen in het zonnetje natuurlijk  gewoon genieten!

Probeer toch het lezen niet los te laten. Laat je kind elke dag even lezen, zonder dat hij dat direct ervaart als lezen! Wees fantasievol! De brochure van het pretpark of vakantiepark lezen, het recept voor de cup cakes  of pannenkoeken, een boodschappenlijstje maken enzovoort (meer ideeën vind je bij de tips van ‘Leeskanjer’).

OF……………………………

MAAK SAMEN EEN VAKANTIEBOEK!

Al met veel leerlingen heb ik een eigen boek gemaakt en ze weer een beetje enthousiast gekregen voor lezen, terwijl ze in eerste instantie niet het gevoel hadden dat ze nou direct zo met lezen bezig waren.

Zo kreeg ik een leerling die in groep 5 eigenlijk nog niet kon lezen. Zijn frustratie was groot. Lezen kostte hem zoveel moeite en hij had altijd hulp nodig om zijn werk te kunnen maken, zelfs bij rekenen, waar hij zo goed in was! Moest ik hem nou ook nog eens gaan vervelen met saaie leeslessen?
Hij had me al vaak verteld over Snuffie, zijn konijn. Ik stelde voor om een boek over zijn konijn te gaan maken. Dat vond hij een goed plan. Zo gezegd zo gedaan. Al doende bleek dat hij een rijke fantasie bezat. Zo startte het verhaal met een enkele zin, maar gaandeweg werden het pagina’s vol. De illustraties heeft hij zelf gemaakt en het boek hebben we met een ringbandje in elkaar gezet. Vervolgens heb ik er ook nog een digitaal verhaal van gemaakt, zodat hij zelfstandig (!) zijn eigen boek kon lezen. Later zijn nog de nodige boeken gevolgd. En ik kan je vertellen, ongelooflijk spannend! Een schrijver in de dop! En hij trots en maar lezen. Natuurlijk was er een exemplaar voor de schoolbibliotheek!
Hoe leuk is het om je eigen boek te lezen over jouw eigen avontuur?!

Nu hoeven we niet allemaal schrijver in de dop te  zijn, om toch een leuk boek te maken.
Bedenk en schrijf samen een leuk plot, neem een flink aantal foto’s (vergeet niet om al je verkleedkleren aan te trekken!), maak bij elke foto een passend verhaal of hoofdstuk van een verhaal. Zet het in een fotoprogramma (Hema, AH enz.) en binnen een week heb je een eigen ingebonden boek! Tekenen kan natuurlijk ook. Scan dan je kunstwerken en verwerk ze in je vakantieboek. Ook leuk: scan een folder of het toegangskaartje en voeg die ook toe.

Leuk om ook een exemplaar cadeau te geven aan opa’s en oma’s en misschien zelfs een voor de school- of klassenbieb! Vergeet niet op de voorkant en in de binnenkant de naam van de schrijver en de illustrator/fotograaf te vermelden.

Wens jullie allemaal een vrolijke vakantie!

Denk je dat deze blog ook voor anderen leuk is? Doe ze dan een plezier en klik op een van de ‘sharebuttons’ aan de linkerkant.
Natuurlijk vinden we het ook super als je hier onder vertelt waar jouw vakantieboek over gaat!

Reactie plaatsen