MindMap als hulp bij Taal en Spelling

MindMap als hulp bij Taal en Spelling

MindMappen, wat is dat?

Als je het letterlijk vertaalt, betekent MindMap: GedachtenKaart. Eigenlijk maak je dus een plaatje (kaart) van hoe je precies denkt  over een bepaald onderwerp. Als je het precies wilt weten, google je op MindMappen of MindMapping en dan vind je er heel veel over. Op deze pagina wil ik graag vertellen wat ik doe met MindMappen bij het leren van taal en spelling.

Bij een MindMap combineer je tekst met kleur en plaatjes

Op deze manier spreek je beide hersenhelften aan. Je hele hoofd is betrokken bij het onderwerp, waardoor je het makkelijker leert en onthoudt.

Mijn kinderen gebruiken MindMaps als ze een spreekbeurt of een boekenbeurt moeten houden.

MindMap Spreekbeurt

Maar ook als je iets nieuws moet leren, of een goed overzicht over iets wilt krijgen van wat je al weet, is een mindmap een handig hulpmiddel. Stel je wilt een duidelijk overzicht over hoe je werkwoorden moet schrijven. Je kunt dan stap voor stap het schema opbouwen met alle dingen waar je rekening mee moet houden. Een voorbeeld hiervan (met de complete uitwerking van de persoonsvorm):

Mindmap werkwoordspelling

Een MindMap geeft overzicht

Als je een spreekbeurt, werkstuk, opstel, brief, of iets dergelijks moet schrijven, helpt het maken van een MindMap hier enorm bij. Je kan de informatie makkelijker verzamelen, je kan het beter ordenen. Je brengt de informatie letterlijk ‘in kaart’.
Door de manier van werken word je ook creatiever: nieuwe ideeën komen makkelijker bij je op, je ziet verbanden beter, je kan een andere blik werpen op het onderwerp.

Ik laat leerlingen die een stuk tekst moeten schrijven altijd eerst een MindMap maken. Zo zorgen ze dat alle dingen die in de opdracht worden genoemd in ieder geval in hun tekst terugkomen. Ook houden ze het overzicht over de tekst: bij ieder onderdeel moeten ongeveer evenveel woorden gebruikt worden.

Als je dingen uit je hoofd moet leren, dan kan het maken van een MindMap je daarbij helpen. Zoiets lastigs als een hoofdstuk Geschiedenis of Biologie is zo veel makkelijker te overzien.
Schrijf de woorden die je moeilijk vindt op, zoek er een plaatje bij, maak een zin met het woord erin. Of geef met extra lijnen en kleuren de relaties aan.

Wil je meer weten?

Zoals gezegd, kan je op Google heel veel vinden over MindMappen. Er zijn ook diverse boeken over geschreven, met name door de uitvinder van het MindMappen: Tony Buzan. Een boek dat ik zeker kan aanraden is MindMaps for Kids, an introduction (er is ook een Nederlandse versie, maar die is op dit moment uitverkocht).

MindMappen op de computer

Je kan uitstekend MindMappen door gebruik te maken van pen en papier. Ik vind het zelf wat prettiger om gebruik te maken van een computerprogramma. Het grote voordeel voor mij is dat ik daarin ook verhalende tekst kwijt kan. Verder vind ik het heel prettig dat ik de onderdelen van de MindMap gemakkelijk heen en weer kan schuiven.

Er zijn allerlei tools op de markt, zowel gratis als betaald. Welke je kiest is afhankelijk van smaak, maar ook van het doel dat je ermee wilt bereiken.

Oefenen

Oefen eens met je kind het maken van een mindmap. Daarbij is het leuk om ‘je kind’ als middelpunt te nemen.

Mindmap - voorbeeld

Reactie plaatsen