Veel kinderen associeren lezen met hard werken: ze moeten verplichte teksten lezen, soms meerdere keren achter elkaar. Of ze lezen losse woorden, met de stopwatch ernaast. Geen wonder dat ze dat niet leuk vinden!
Het woord 'oefenen' valt veel te vaak!
Wil of moet jij thuis ook 'oefenen' met lezen? Dan is het de uitdaging om dat zo min mogelijk op oefenen te laten lijken. En de eerste voorwaarde daarvoor is dat je kind iets leest wat hem of haar aanspreekt.
Het ene kind leest nou eenmaal liever over dino's of ridders en een ander pakt liever een boek over paarden of een griezelboek. En weer een ander gaat liever voor de boeken van de boomhuttenserie of leert iets over survivallen. De enige manier om erachter te komen wat je kind graag leest, is heel veel uitproberen.
Ga eens naar de bibliotheek. Vraag daar om hulp. Er is bijvoorbeeld ook een Makkelijk Lezen Plein, met boeken die qua inhoud afgestemd zijn op wat oudere kinderen en que moeilijkheid wat meer voor jongere kinderen. Een ideale mix als je de makkelijke boeken te kinderachtig vindt en de leuke boeken te moeilijk.
Doe-boeken
In deze categorie vallen boeken over goochelen, proefjes doen, survivallen en natuurlijk kookboeken. Deze boeken zijn ideaal voor 'stil-zitten-haters'. Je combineert lezen met iets doen. De hoeveelheid tekst is vaak beperkt en je wisselt af met actie. Als je bijvoorbeeld een recept zoekt, dan lees je dat misschien van te voren een keer door en daarna lees je het stap voor stap en voert meteen uit wat er beschreven staat. Als je bent zoals ik, dan zal je vast nog wel een keer herlezen: hoeveel bloem moest er ook alweer in? En moet ik alles tegelijk bakken, of met de uien beginnen? Zo doe je 'stiekem' een hoop leeservaring op. En het leuk is, van deze boeken: er volgt automatisch een beloning. Want je hebt een lekker pizza, of hebt een super gave truc geleerd.
In deze boeken gaat het echt over lezen zoals lezen bedoeld is: je hebt een doel en je leest om te leren en niet om te leren lezen :). En het voelt dus niet als oefenen!
Informatieve boeken
Bij informatieve boeken denk ik aan boeken over dino's, of over de Azteken, de oude Egyptenaren of over het monster van Loch Ness. Ze zijn er in alles soorten en maten en ook op heel veel niveaus. Ook voor de beginnende lezer zijn er prachtige series te vinden in de bibliotheek. Nogmaals: vraag om hulp!
Ze geven antwoord op de meest uiteenlopende vragen: Hoe wordt geld gemaakt? Hoe groot was de grootste dino? Hoe zorg ik het best voor mijn nieuwe cavia? Hoe wordt ik astronaut?
Mijn zoon had vroeger eindeloos van dit soort vragen en er was een fase dat hij weigerde om daar ook maar een letter voor te lezen. Dus vaak zochten we dan samen wat op. Het was de begintijdperk van internet en websites speciaal voor kinderen waren nog schaars. Wikipedia was alleen nog maar in het Engels beschikbaar :). Vaak kwam het er dan op neer dat ik het stukje (voor)las en dan met hem besprak. Maar wat hij op deze manier wel ontdekte was dat er een heleboel te leren viel en dat wilde hij wel! Het zelf lezen kwam er gelukkig meer en meer bij en ik denk dat hij nu, met alles wat hij leest voor zijn werk, zijn studie en voor alles wat hij verder nog wil weten, 50% van de tijd dat hij wakker is leest :)))
Leesboeken
Haha, grappig woord toch? Zijn er ook boeken die niet zijn om te lezen? Maar wat we met deze categorie bedoelen zijn boeken die je vooral leest voor je plezier en ontspanning. Voor volwassenen zou je dan spreken van romans of thrillers. Niet alle kinderen houden van dit soort boeken. Maar als je er wel voor gaat, dan brengen ze naar andere plaatsen en tijden en je ontdekt hoe andere mensen leven en denken.
De keuze is bijna oneindig in deze categorie.
Ga je voor
- een heel spannend boek?
- een boek waarin je met de hoofdpersoon meeleeft?
- een boek over iemand waar jij op lijkt: bijvoorbeeld een voetballer of een iemand met een paard?
- een boek dat zich afspeelt in een andere tijd of in een ander land?
Juist omdat er zoveel keus is, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Daarom zijn ouders zo blij met onze ZomerChallenge en vooral de Facebookgroep die erbij hoort. Want daar delen ze wat thuis de favorieten zijn en dat is dan weer welkom bij andere kinderen. In het tijdperk voor Facebook en online challenges had ik bijna de Harry Potter rage gemist. Ik was een boekwinkel binnengelopen en vroeg daar om een tip om voor te lezen aan 3 kinderen (8, 10 en 12). Ik kreeg meteen het eerste deel van Harry Potter in mijn handen geduwd: nog nooit van gehoord :)). Maar ook nu kan het nog gemakkelijk gebeuren dat je top boeken of series mist. Hoe jammer is dat?
Zou jij ook graag zien dat je kind meer leest? En weet je niet hoe je dat precies voor elkaar kan krijgen zonder te pushen en te sleuren? Dan is onze ZomerChallenge misschien ook wel wat voor jou! Want daarin richten we ons volledig op het leesplezier en vooral op het uit de weg ruimen van weerstand. Interessant? Je kunt hier meer lezen of je hier meteen aanmelden!