Schatkaart

Een lees-speurtocht

Gisteren hadden wij onze jaarlijkse familiedag! Om het voor de kinderen  ook een leuke dag te laten zijn, verzinnen wij iedere keer iets spannends. Dit keer een Robin Hood speurtocht.

Nou en daar kwam heel wat lezen aan te pas voor groot en klein. Dat begon al twee dagen van te voren met een spannende brief uit Engeland over een schipbreuk en een aangespoelde schat. lees-speurtocht - robinhoodOp de dag zelf moest de brief van professor S. Nuffelaar ontcijferd worden en moest elk kind op zijn niveau een aantal opdrachten lezen en vervolgens uitvoeren om tot de officiële Robin Hoodclub toegelaten te worden.

lees-speurttocht - schatkaart

Er is al heel wat gelezen en dan moet de speurtocht nog beginnen! Ook daar allerlei spannende opdrachten die natuurlijk eerst gelezen moeten worden en daarna met veel lol uitgevoerd. Uiteindelijk leidt dit alles naar de schat!lees-speurttocht - schatkistWat hebben we een plezier gehad en wat is er ongemerkt veel gelezen!

Eerlijk gezegd was dit helemaal niet het voorop gezette doel, maar toen ik dit gisteren allemaal zo gadesloeg en zag hoeveel lezen eraan te pas kwam, dacht ik:  “Dit wil ik met jullie delen. Zo’n lees-speurtocht is een leuke, spannende manier om met lezen bezig te zijn.”

Natuurlijk hoeft het niet zo uitgebreid als hierboven beschreven, maar ook een eenvoudige ” lees”- speurtocht kan al voor veel pret zorgen op een vrije zondagmiddag. Overigens kun je speurtochten natuurlijk bij slecht weer ook binnenshuis organiseren.

Tip: maak de teksten in Word in een duidelijk leesbaar lettertype en print ze uit.
Weetje:
 Een kind moet ontspannen zijn om te kúnnen lezen en een motief hebben om te wíllen lezen.

Heb je ook van die leuke tips, deel ze met ons! En natuurlijk kun je deze tips ook delen met je vrienden op Facebook of LinkedIn. Zij blij, wij blij.

Reactie plaatsen