Vakantiedagboek

Schrijf je eigen boek

Het lijkt raar, maar soms moet je een kind juist uitdagen iets moeilijks te doen. Iets wat helemaal anders is dan wat je altijd deed.

Een aantal jaar terug begeleidde ik Niels, die na 3 jaar onderwijs alleen spellend kleine woordjes kon lezen. Ik heb hem gevraagd een dagboek bij te houden op zijn reis naar Amerika. Dit heeft hij trouw gedaan. Vervolgens hebben we samen van zijn avonturen een heus ingebonden boek gemaakt, compleet met foto’s. Hoe leuk is het om je eigen boek te lezen! Ook de school kreeg een exemplaar voor in de klassenbibliotheek. Zijn zelfvertrouwen steeg skyhigh bij al die bewonderende oh’s en ah’s van zijn klasgenoten, die maar wat graag zijn avonturen wilde lezen. En nu leest Niels, op zijn eigen tempo, alles wat los en vast zit!

Sleutel tot meer succes

Ik denk dat dit de sleutel is tot wat meer succes, verbind aan dat “nare” lezen iets leuks, interessants, gezelligs verrassends. Ik zeg altijd tegen mijn leerlingen: na het “zure” komt er altijd iets” zoets”! Want gewerkt moet er worden, zeker als iets je moeite kost.

Wil je meer tips om kinderen enthousiast te maken voor lezen? Kijk dan eens naar ons e-boek Joepie, ik lees!

Reactie plaatsen