Bakken is lezen

Onder de groepen waarmee ik lees, bevindt zich een viertal kinderen uit groep 8. Niet altijd even makkelijk om ze te motiveren!

Toen ik ze vroeg waar ze over wilden lezen, riepen er twee in koor: CUPCAKES BAKKEN! Dit werd door de andere twee met een vies gezicht ontvangen, maar goed ze mogen om de beurt zeggen waar ze over willen lezen, dus deze keer CUPCAKES!

Het werd voor mij een uitdaging om hier een goede tekst voor te vinden.

Gelukkig vond ik een leuk stukje over de geschiedenis van de cup cake, vervolgens heb ik er nog een eenvoudig recept bijgeplakt en de (best pittige) leestekst was een feit. De reactie van de kinderen was verheugend, zelfs van de sipkijkers. Een van hen riep meteen: “Mogen we het recept ook maken?”

Ik vond het vanzelfsprekend prima, maar dan wel thuis, dus een kopie van de tekst mee naar huis! De week daarop (ze lezen de tekst zo’n 5 keer per week, waarvan een keer met mij en de rest zelfstandig in paren)konden ze de tekst niet alleen vlekkeloos lezen, maar waren er ook de nodige cupcakes gebakken. Over vlekkeloos gesproken, dat kon niet gezegd worden van de tekst, die onder de botervlekken zat en vol met aantekeningen, zoals recept marsepein en fondant opzoeken!
recept voor cupcakes

Deze recepten werden en passant nog even doorgespeeld aan de anderen. Deze waren zo enthousiast, dat we de week erop nog een appeltaart en weer andere cupcakes op het menu hadden staan, alhoewel de tekst over “natuurfreek” (Freek Vonk op safari) ging :).

Als klein uitdagend grapje ook nog even dit:

Strawberry shortcake – Cuppycake song

You’re my Honeybunch,
Sugarplum Pumpy-umpy-umpkin,
You’re my Sweetie Pie
You’re my Cuppycake,
Gumdrop Snoogums-Boogums,
You’re the Apple of my Eye
And I love you so and I want you to know
That I’ll always be right here
And I love to sing sweet songs to you
Because you are so dear

(op youtube vind je de melodie)

Nieuwe project is een sprookje voorbereiden en dat zo leuk en spannend mogelijk aan een groep kleuters voorlezen.

Weetje:

Op dit moment verlaten zo’n 40.000 kinderen de basisschool met een leesachterstand van 2 jaar! Die achterstand halen ze nooit meer in!

Tip voor alle ouders:

Vind die spannende, grappige, lekkere, creatieve, uitdagende tekst! Maak er een feest van! Hoe enthousiaster je je kind krijgt, des te enthousiaster word je zelf ook en dat geeft energie en zelfvertrouwen om door te zetten! In ons e-boek Joepie, ik lees! geven we nog veel meer tips.

Reactie plaatsen