Sinterklaas leestips

Hij is er weer, die lieve goede Sint en al zijn Pieten!o, kom er eens kijken

In ons gezin zijn we echte fans van Sinterklaas. We houden van de grapjes, de gedichten, de surprises en alle heerlijkheden die hij voor ons meeneemt. Ik heb al wat in mijn schoen gekregen met een prachtig gedicht erbij. Sinterklaas is bij uitstek ook een feest om allerlei taalactiviteiten aan vast te knopen, zonder dat je kind er direct bij stilstaat dat hij “alweer” moet lezen.
Natuurlijk is daar het gedichtje wat bij het schoenpakje zit en als je niet zo’n ster bent in dichten, kan het ook een leuk briefje zijn. Moedig je kind ook aan om zelf wat aan de Sint en zijn Pieten te schrijven en vanzelfsprekend zit er de volgende ochtend een antwoord in de schoen.

Samen met je kind pepernoten of speculaas bakken, maar dan wel je kind het recept laten lezen, een boodschappenlijstje te maken en bakken maar. Het is handig om eerst zelf het recept even door te lezen en het aan te passen aan het niveau van je kind. Even een worddocumentje maken met een paar leuke plaatjes erbij en klaar is kees!

Van een vriendin van mij kreeg ik de volgende tip: “geef het pakje door”.

Maak een pakje waar een paar echte cadeautjes of snoepgoed in zit (net zoveel als er mensen meedoen). Pak het in in Sinterklaaspapier, vervolgens pak je dit pakje nog meerdere malen in. Bovenop elk ingepakt deel komt een briefje met een opdracht (bijvoorbeeld: zing een sinterklaaslied, haal je lievelingsknuffel van boven, geef iedereen in de kamer een high five, fluister het woord door wat op het briefje staat ). Geef het pakje aan iemand en zet een cd op met bijvoorbeeld Sinterklaasliedjes. Zolang de muziek klinkt, wordt het pak doorgegeven. Als de muziek stopt, mag degene die het pakje op dat moment heeft één laagje papier ervan afhalen. Hier vindt hij of zij het briefje, dat voorgelezen moet worden en de opdracht uitgevoerd, vervolgens gaat de muziek weer spelen en wordt het pak weer doorgegeven. Net zolang tot je bij het laatste gedichtje/verhaaltje komt, waarin natuurlijk staat dat het een verrassing is voor iedereen!
Het pak staat op een dag zomaar bij de kachel of verwarming. Boven op het pak zit natuurlijk een brief met de speluitleg.

Reactie plaatsen