Voorkom een leesdip in de zomervakantie

Voorkom een leesdip in de zomervakantie

Misschien heb jij het afgelopen jaar heel veel extra geoefend met je kind om beter te leren lezen. Met veel pijn en moeite heeft hij of zij een volgend AVI-niveau gehaald  en DAN…. is het vakantie!

Heerlijk!  Tijd voor avontuur en plezier.

Maar.... wist je dat je dan alert moet zijn op de zomerleesdip? Ooit van gehoord? Misschien een rare term, maar in dit blog gaan je ontdekken hoe je deze leesdip kunt voorkomen, zonder gesoebat en gesleur rondom lezen.

Vooral als dit soort uitspraken bij jou aan de orde van de dag zijn, helpen onze tips je hopelijk op weg!

De zomerleesdip

Wat is dat eigenlijk? De zomerleesdip is wanneer je kind tijdens de zomervakantie minder gaat lezen en daardoor achteruit kan gaan in zijn of haar leesvaardigheid..

Als je kijkt naar het leesniveau (vooral bij beginnende en moeizame lezers), dan volgt dat vaak de volgende lijn:

Door het schooljaar heen stijgt de lijn (langzaam), maar dan komt de zomer… Kinderen hebben geen zin om te lezen, ze komen nauwelijks met letters in aanraking. En daardoor keldert hun niveau. Daarna kan het lang duren voor het peil van voor de zomer weer bereikt is.

Natuurlijk wil jij die dip koste wat kost voorkomen…. Maar wat doe je ertegen? Eigenlijk is er maar één oplossing… en dat is LEZEN! Maar…. hoor ik je denken. Daar heeft ie nu juist geen zin in…

Video games, buitenspelen en hangen met vrienden lijken veel aantrekkelijker dan een boek openslaan.
Maar hey, we hebben een aantal tips om je kind toch te verleiden...

Hoe kun je de zomerleesdip overwinnen?

Met stip op 1: Maak lezen leuk.
Laat je kind zelf een boek kiezen. Of het nu avontuur, fantasie of grappige verhalen zijn, het belangrijkste is dat ze er plezier aan beleven. Gaat je kind liever voor informatieve boeken? Of een moppenboek, of stripboek? Ook goed natuurlijk! Plan een bezoekje aan de bibliotheek en zoek allemaal 1 of meerdere boeken uit om de hele zomer mee vooruit te kunnen.

Tip 2: Lees samen.
Maak er een gezinsactiviteit van! Kies een vast moment op de dag waarop het hele gezin samenkomt om 'iets' met lezen en/of schrijven te doen. Je kind heeft zo niet het gevoel dat hij / zij iets MOET terwijl de rest in het zwembad hangt. Nodig iedereen uit de mee wil lezen :). Bovendien geef je zo meteen het goede voorbeeld 😉💪

Tip 3: Stel een doel.
Moedig je kind aan om doelen te stellen voor het lezen in de zomervakantie. Hoeveel boeken willen ze lezen? Hoeveel pagina's per keer/per week? Beloon eventueel het behalen van die doelen met een kleine verrassing: een ijsje, samen pannenkoeken bakken, etc. Hoe het simpel en in proportie, dus beloof niet een dagje Efteling. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar grote beloningen werken op den duur averechts. Ze kunnen je kind namelijk het idee geven: lezen moet wel heel verschrikkelijk zijn, dat ik er zo voor beloond wordt. Je beloning kan een klein duwtje in de rug zijn, maar uiteindelijk moet het lezen zelf belonend zijn: leuk, leerzaam, gezellig, fijn om te kunnen.

Tip 4: Doe mee aan gemeenschapsactiviteiten.
Kijk eens rond in de buurt of er zomerleesprogramma's worden georganiseerd. Scholen, bibliotheken of buurthuizen bieden vaak leuke evenementen aan. Dit geeft je kind nog meer het gevoel dat hij of zij er niet alleen voor staat.

Een uitdaging?

Nu je weet wat de zomerleesdip inhoudt en bovendien bovenstaande tips kent, ben je klaar om actie te ondernemen. Dat vraagt dus wel wat van jou. En dat lezen tijdens de vakantie dan nog steeds een hele uitdaging kan zijn, herkennen we uit de tijd dat onze eigen kinderen ook 'weigerden' te lezen. Daarom hebben we in 2015 de Zomerchallenge ontwikkeld om het ouders zo makkelijk mogelijk te maken. En sindsdien is het ieder jaar weer een lees-feestje in de zomervakantie :-)

De zomerchallenge!

Onze Zomerchallenge is helemaal gericht op kinderen die lezen niet als hun hobby zien of die een hekel hebben aan letters in het algemeen…. Ieder jaar doen er weer honderden kinderen mee.

Iedere week ontvangen ze per mail 2 uitdagingen en vaak gaan ze daarmee toch enthousiast met letters en lezen aan de slag. Ouders vertelden ons dat ze NOOIT gedacht hadden hun kind nog eens vrijwillig met een boek te zien, maar het gebeurde toch...

Zomer-leesdip overwinnen - lezen met je voeten in de wasbok

Misschien vind je het leuk om te zien hoe onze Zomerchallenge er in voorgaande jaren uitzag en hoe kinderen soms uren met onze ‘uitdagingen’ bezig waren… En hoe ze hun ouders ongeduldig vroegen of de volgende al weer binnen was.

Kijk hoe jij (met onze hulp!) de zomerleesdip kunt overwinnen en vraag ons gratis e-boek De zomerdip overwinnen aan.

Maar vooral: vergeet niet om te genieten van al het andere leuks dat de zomer te bieden heeft. Het draait allemaal om balans. Dus: veel leesplezier en een fantastische zomer gewenst!


Colinda Arends
Door

Colinda Arends

op 29 Jun 2017

Ik ben heel nieuwsgierig. Tips zijn meer dan welkom!!

Brenda b
Door

Brenda b

op 23 Jun 2018

Heeft dit ook zin als ze van groep 2 naar groep 3 gaan. Wij hebben van school te horen gekregen dat onze zoon moeite heeft met letter herkennen en hakken van woordjes

Margit Kiewit
Door

Margit Kiewit

op 25 Jun 2018

Hallo Brenda, De zomerchallenge is bedoeld voor kinderen die in principe kunnen lezen, maar dat wel moeten blijven oefenen. De uitdagingen zijn daarop gemaakt. Ik denk dat jouw zoon daar nog niet aan toe is. Als je toch op zoek bent om iets met hem te doen: lekker veel voorlezen, en misschien is ons programma Alfabet! dan iets voor jullie: op een hele speelse manier met de letters aan de slag. Je kunt ook altijd met ons bellen om te kijken wat voor jullie een goede optie is. Groetjes, Margit

Anne
Door

Anne

op 18 Jul 2018

Nee, alleen lekker spelen helpt. Te vroeg moeten leren lezen, terwijl de lateralisatie nog niet is voltooid geeft problemen!

Jessica
Door

Jessica

op 20 Jul 2018

Van groep 2 naar 3??? Leren lezen is in principe in groep 3. Ik zou me er niet druk om maken. Kind hoeft nog niet te kunnen lezen.

Tessa
Door

Tessa

op 29 Jun 2018

De juf mijn dochter maakt altijd een leesbingo. Als je 10min heb gelezen mag je die aftekenen. Bijvoorbeeld Ik heb gelezen; In bed Met een zonnebril op In de auto Op de wc In de tent Enz. En dan de afgetekende lijst meenemen naar school.Werkt erg goed. Ze gaan echt op zoek naar de momenten die ze nog moeten lezen.

Margit en Jorien TaalKanjer
Door

Margit en Jorien TaalKanjer

op 05 Jul 2018

Hoi Tessa, Zo'n bingo kan zeker goed werken! Maar wij gaan nog een stapje verder: een van onze uitdagingen is om juist helemaal zelf zo'n bingo te maken. Dan werkt ie nog veel beter :))). Groetjes, Jorien

Marije
Door

Marije

op 12 Jul 2018

Wat zijn de kosten van deze zomerkanjer? Ik kan dit op de website niet vinden.

Margit en Jorien TaalKanjer
Anne
Door

Anne

op 18 Jul 2018

Nee, alleen lekker spelen helpt. Te vroeg moeten leren lezen, terwijl de lateralisatie nog niet is voltooid geeft problemen!

Reactie plaatsen