Hij eet geen kletskoppen, maar wel gewone koekjes. Hij houdt niet van darten, maar wel van ping-pong.
Hoe komt dat en welk mysterie steekt daar achter?
Door steeds twee dingen te noemen waar de keizer wel van houdt en wat absoluut niet, moeten de andere spelers raden wat het geheim van de keizer is.
In dit geval zit dat geheim al een beetje verscholen in de naam van het spel: hij houdt niet van dingen waar de letter t in voorkomt!
Als je deze eerste variant gespeeld hebt, dan kun je een ander geheim bedenken.
Bijvoorbeeld:
De keizer houdt niet van woorden met maar 1 lettergreep:
Hij houdt niet van soep, maar wel van aardappels. Niet van rijst, maar wel van spaghetti. De spelerĀ die het 'geheim' bedacht heeft, geeft steeds van dit soort paren. De anders spelers mogen ook raden: Houdt hij van snoep? Antwoord: Nee, helaas, maar wel van lolly's. Houdt hij van kauwgom? Antwoord: JA, maar niet van drop!
Andere voorbeelden:
De keizer houdt niet van woorden die 4 letters hebben.
De keizer houdt niet van woorden die een voorvoegsel hebben. (wel van brood, niet van beschuit; wel van vlees, niet van gehakt)
De keizer houdt niet van woorden van een a in zit. (wel van bietjes, maar niet van andijvie; niet van aardbeien, maar wel van pruimen).
De keizer houdt niet van woorden die beginnen met een klinker. (Hij reist graag naar Rusland, maar niet naar Amerika of Afrika; hij eet geen andijvie, maar wel spinazie)
Degene die het geheim van de keizer raadt, verdient een punt. Natuurlijk wissel je daarna van rol.
Dit spel vraagt dat je op een andere manier in je 'woordenboek' zoekt dan je gewend bent. Normaal gesproken is natuurlijk alleen de betekenis van woorden van belang. Nu gaat het ineens om de klank of de spelling. Dat is best even wennen, maar een superleuke 'oefening' voor het taalbewustzijn van kinderen. Speel dit spel in 'verloren' momenten zoals een lange autorit of als je ergens zit te wachten.