Page content

Alfa-bedding

Alfa-bedding is een Pre-Leescurriculum speciaal ontwikkeld voor het kleuteronderwijs. De unieke voelbare letters zijn een belangrijk onderdeel van de methode. Hiermee leren kinderen een visuele voorstelling te maken van de letter. Ze leren heel goed kijken naar letters en ze in eerste instantie naar vorm en oriĆ«ntatie herkennen. Kinderen gebruiken daarbij hun eigen taal om de letter te beschrijven. Denk daarbij aan rondje, stokje, lang, kort, eerst, later, vogelbekje, ….

Kinderen leren ook heel goed vergelijken. Wat zijn de overeenkomsten tussen een a en een d? Wat zijn de verschillen?

Pas daarna gaan ze een naam aan de letter geven. Om iedere letter zijn unieke naam te geven, gebruikt Alfa-bedding de namen zoals ze voorkomen in het alfabet.

Als kinderen de letters kennen, kunnen ze op dezelfde manier woordbeelden gaan zien. Ook hier starten ze met vergelijken en benoemen wat ze zien. Pas daarna leren ze ‘wat er staat’.

Met de kennis van Alfa-bedding in hun rugzak, kunnen ook kinderen die risico lopen op dyslexie of leesproblemen een goede start maken in groep 3. Alfa-bedding is met name een goede basis voor het leren ontwikkelen van woordbeeld.

Als kinderen de alfabetnaam van de letter hebben geleerd, is het daarna uiteraard heel belangrijk dat ze weten wat de regels zijn voor de klanken van (met name) de klinkers. Vandaar dat voor deze kinderen het Geheim van de klinker een logische volgende stap is.

Alfa-bedding is ontwikkeld door Platform Dyslexie Nederland.

  Comment Section

  5 reacties op “Alfa-bedding


  Door Julia op 5 oktober 2019

  Beste, ik zou graag deze methode gebruiken om mijn dochter te leren lezen, ze is een beelddenker, daarom denk ik dat het voor haar betere methode zou zijn. Maar na het googlen heb ik nog niet veel informatie gevonden, moet ik special materiaal aanschaffen? Of is er ergens een instructie te vinden? Alvast bedankt,
  Julia


  Door Margit op 7 oktober 2019

  Hallo Julia,
  Dankjewel voor je reactie. Een belangrijk element van Alfa-bedding is het gebruik van de voelbare letters.
  Maar voordat je echt met Alfa-bedding aan de slag gaat, heb ik een vraag: hoe oud is je dochter? En waar loopt ze precies tegenaan? Wil je ons dat in een mail sturen? info@taalkanjer.nl


  Door Marga Lieshout op 31 juli 2019

  Goedendag, ik heb een kleindochter van 11 met dyslexie. Is het mogelijk dat ik haar nog de alfabedding methode aanleer of misschien is het voor mij mogelijk om haar 3jarige zusje deze methode zelf aan te leren? Er zijn geen scholen in de buurt die er mee werken en ik, zelf ooit werkzaam in het middelbaar onderwijs, zou heel graag deze methode toepassen op de kleine. En het liefst ook bij de oudste natuurlijk.


  Door Margit op 5 augustus 2019

  Hallo Marga,
  Ik stuur je een persoonlijk bericht via de mail.


  Door Karin op 18 december 2019

  Ik vind dit ook een interessant vraag. Mijn dochter is bijna 8 en ze leest moeilijk. Kan deze methode haar nog iets brengen?

  Plaats een reactie


  *