Alfa-bedding

Alfa-bedding is een Pre-Leescurriculum speciaal ontwikkeld voor het kleuteronderwijs. De unieke voelbare letters zijn een belangrijk onderdeel van de methode. Hiermee leren kinderen een visuele voorstelling te maken van de letter. Ze leren heel goed kijken naar letters en ze in eerste instantie naar vorm en ori├źntatie herkennen. Kinderen gebruiken daarbij hun eigen taal om de letter te beschrijven. Denk daarbij aan rondje, stokje, lang, kort, eerst, later, vogelbekje, ....

Kinderen leren ook heel goed vergelijken. Wat zijn de overeenkomsten tussen een a en een d? Wat zijn de verschillen?

Pas daarna gaan ze een naam aan de letter geven. Om iedere letter zijn unieke naam te geven, gebruikt Alfa-bedding de namen zoals ze voorkomen in het alfabet.

Als kinderen de letters kennen, kunnen ze op dezelfde manier woordbeelden gaan zien. Ook hier starten ze met vergelijken en benoemen wat ze zien. Pas daarna leren ze 'wat er staat'.

Met de kennis van Alfa-bedding in hun rugzak, kunnen ook kinderen die risico lopen op dyslexie of leesproblemen een goede start maken in groep 3. Alfa-bedding is met name een goede basis voor het leren ontwikkelen van woordbeeld.

Als kinderen de alfabetnaam van de letter hebben geleerd, is het daarna uiteraard heel belangrijk dat ze weten wat de regels zijn voor de klanken van (met name) de klinkers. Vandaar dat voor deze kinderen het Geheim van de klinker een logische volgende stap is.

Alfa-bedding is ontwikkeld door Platform Dyslexie Nederland.
Esther Overkleeft
Door

Esther Overkleeft

op 25 Jan 2021

Zijn de letters om te voelen de kleine letters of de hoofdletters van het alfabet...? Zijn deze ook los van de methode te bestellen?

Margit
Door

Margit

op 25 Jan 2021

Hallo Esther, ik speel je vraag even door aan Hildegonde. Ze zal via de mail contact met je opnemen.

Marlies Vincken
Door

Marlies Vincken

op 25 Oct 2020

Hallo Margit. Ik hoorde vandaag dat mijn kleindochter van 7 moeite heeft met lezen. Mijn zoon, haar vader, had dit ook en had ook moeite met spelling. Ik zou haar graag hiermee willen helpen. Groet Marlies

Margit
Door

Margit

op 26 Oct 2020

Hallo Marlies, Het handigste is als je even een mail naar ons stuurt: info @ taalkanjer.nl. Dan maken we een afspraak om even te bellen. Hartelijke groeten, Margit

Joost
Door

Joost

op 08 Oct 2020

Goedendag, ik ben op dit moment mijn profielwerkstuk aan het schrijven over wat de invloed van leesmethodes kan zijn op leerlingen met dyslexie. Ik kwam deze methode tegen en ik ben erg benieuwd naar hoe het precies in elkaar zit. Als het mogelijk is zou ik graag meer informatie over alfabedding ontvangen.

Margit
Door

Margit

op 26 Oct 2020

Hallo Joost, Wat interessant! Misschien kunnen we het handigst even een belafspraak maken. Hartelijke groeten, Margit

Cocky
Door

Cocky

op 14 Sep 2020

Beste Margit, onze kleinzoon is 10 jaar en heeft dyslexie. Zou deze methode hem nog kunnen helpen? Ik ben werkzaam geweest in het middelbaar onderwijs. Ik gaf engels en heb vaak problemen gezien van kinderen met dyslexie.

Margit
Door

Margit

op 14 Sep 2020

Hallo Cocky, De materialen van Alfa-bedding zijn in eerste instantie gemaakt voor ondersteuning bij het starten met letters en lezen. Oudere kinderen die dyslexie hebben, of om andere redenen niet hebben leren lezen kunnen er ook baat bij hebben. Maar voor hen is het meer maatwerk: wel gebruikmaken van de principes van Alfa-bedding en Taalkanjer, maar minder van de fysieke materialen. Wat voor jouw kleinzoon de beste manier is, kunnen we het beste in een gesprek onderzoeken. Neem daarvoor even contact met ons op via de mail: info @ taalkanjer.nl

Naomi
Door

Naomi

op 10 Jun 2020

Beste Margit, Ook ik zou graag meer info of lesmateriaal willen hebben. Mijn zoontje van bijna 8 zit nu in groep 3 en alles gaat heel moeizaam. Ik herken vele van zijn problemen omdat ik die zelf ook heb gehad. Ik zag het eigenlijk gelijk al toen hij ging praten. Zelf ben ik beeldend docent op het voorgezet onderwijs en geef ik nu mijn vak in het Engels. Dit geleerd te hebben via de auditieve weg. Ik vind dit allemaal zeer interessant maar voor mijn zoontje is het echt nodig. Zo voorkom ik misschien veel problemen waar ik tegenaan liep op school.

Margit
Door

Margit

op 04 Jul 2020

Hallo Naomi, Ik stuur je een mail met de informatie.

Margit
Door

Margit

op 26 May 2020

Graag zou ik willen weten waar ik deze methode aan kan schaffen. Ik ben mijn opleiding Onderwijsassistent aan het afronden en mag voor een examen de zwakke lezers van groep 3 begeleiden. Zelf ben ik ook dyslectisch en heb vroeger intensief bijles gehad, ook door middel van voel oefeningen. Deze methode zou echt super zijn om te kunnen gebruiken.

Margit
Door

Margit

op 27 May 2020

Hallo Margit (leuk, een naamgenoot :-)), Ik stuur je even een mail met de contactinformatie van Hildegonde.

Julia
Door

Julia

op 05 Oct 2019

Beste, ik zou graag deze methode gebruiken om mijn dochter te leren lezen, ze is een beelddenker, daarom denk ik dat het voor haar betere methode zou zijn. Maar na het googlen heb ik nog niet veel informatie gevonden, moet ik special materiaal aanschaffen? Of is er ergens een instructie te vinden? Alvast bedankt, Julia

Margit
Door

Margit

op 07 Oct 2019

Hallo Julia, Dankjewel voor je reactie. Een belangrijk element van Alfa-bedding is het gebruik van de voelbare letters. Maar voordat je echt met Alfa-bedding aan de slag gaat, heb ik een vraag: hoe oud is je dochter? En waar loopt ze precies tegenaan? Wil je ons dat in een mail sturen? info@taalkanjer.nl

Marga Lieshout
Door

Marga Lieshout

op 31 Jul 2019

Goedendag, ik heb een kleindochter van 11 met dyslexie. Is het mogelijk dat ik haar nog de alfabedding methode aanleer of misschien is het voor mij mogelijk om haar 3jarige zusje deze methode zelf aan te leren? Er zijn geen scholen in de buurt die er mee werken en ik, zelf ooit werkzaam in het middelbaar onderwijs, zou heel graag deze methode toepassen op de kleine. En het liefst ook bij de oudste natuurlijk.

Margit
Door

Margit

op 05 Aug 2019

Hallo Marga, Ik stuur je een persoonlijk bericht via de mail.

Karin
Door

Karin

op 18 Dec 2019

Ik vind dit ook een interessant vraag. Mijn dochter is bijna 8 en ze leest moeilijk. Kan deze methode haar nog iets brengen?

Reactie plaatsen