Leesuitsmijter!

Leesspel als afsluiting van een jaar hard werken

Elke jaar voordat de zomervakantie begint, hebben we een klein feestje met alle leeskinderen van groep 3 tot en met 8, die ik dat jaar extra heb begeleid. Altijd met een leesspel en een verrassing.
Dit jaar heb ik een speur/puzzeltocht in elkaar geflanst. Ik beschrijf het spel hieronder, want het is erg makkelijk om dit in het klein ook thuis of op vakantie eens te doen. Succes verzekerd!

Ik heb een gedicht genomen van 8 regels. Deze regels heb ik opgedeeld in 4 keer 2 regels. Ik heb namelijk 4 groepen en zo heeft elke groep 2 regels die op elkaar rijmen. 

Iedere regel knip ik in losse woorden. En de woorden schrijf ik op gekleurd vouwpapier. Elke groep krijgt een eigen kleur. Ik heb een rode, gele, blauwe en groene groep.

De vouwblaadjes hang ik op door een deel van de school.

20150624_092105                                                20150624_092024                                                20150624_092112

De opdracht:

  • Zoek de vouwblaadjes in jouw kleur (ze weten hoeveel blaadjes ze moeten zoeken).
  • Probeer met je groep 2 zinnen te maken die op elkaar rijmen (om het wat makkelijker te maken, heb ik op de blaadjes een 1 of een 2 gezet, zodat de kinderen weten of het woord bij zin 1 of 2 hoort. Verder heb  ik ook het eerste woord met een hoofdletter geschreven en achter het laatste woord een . Wie heeft dat als eerste door ?)
  • Heeft iedereen zijn rijmzinnen klaar, probeer dan met de hele groep het gedicht te maken.
  • Vervolgens komt een jury (in dit geval de directeur) controleren of het gedicht klopt en volgt de verrassing.

20150624_092224      20150624_092403    20150624_092510

20150624_092801Het was voor mij de eerste keer dat ik dit spel deed en dan is het altijd even afwachten hoe het uitpakt. Ik kan je vertellen het werd een groot feest van pret, lezen en samenwerken. In no time had elke groep zijn zinnen klaar en kon er aan het totale gedicht gewerkt worden. Dat werd toch nog een heel gepuzzel. Er werd druk overlegd, gelezen, weer overlegd en weer gelezen! Echt een plezier om naar te kijken. Uiteindelijk waren ze het over de uiteindelijke versie eens en werd de directeur erbij gehaald, die er werkelijk een prachtig spel van maakte, want dat is haar wel toevertrouwd. Zij had het originele gedicht en vol spanning werd zin voor zin gecheckt. En…….het klopte!!!
Als verrassing kregen alle kinderen iets lekkers mee om uit te delen in de klas en natuurlijk het originele gedicht:

Soms is lezen echt niet cool
Jij snapt wel wat ik bedoel

Je hoorde onze hersens kraken
Je hoorde hele diepe zuchten slaken

Opgeven  deden we niet  hoor
Echte bikkels die gaan door

Hoera we gingen flink vooruit
Een vette beloning is onze buit

Reactie plaatsen