De goocheltruc!

Soms moet ik er wat moeite voor doen om erachter te komen waar de interesse van een kind ligt en soms wordt het me  zomaar in de schoot geworpen!

Van je eigen kind weet je vaak wel waar zijn of haar belangstelling ligt, maar ik zie mijn lezers maar een keer per week een halfuurtje.

Ik lees met 4 jongens uit groep 4. Drie ervan zijn nogal druktemakers die zich graag laten horen.
Ze willen alle drie bioloog worden op dit moment.  Je raadt het al, ze zijn gek op Freek Vonk en willen net als hij op zoek naar wilde dieren. Vooral slangen hebben hun interesse.
Dat was een makkie voor mij, want ik heb toevallig de nodige leuke teksten over Freek. Eigenlijk te moeilijk als je op niveau M4 oefent. Maar ja, ze willen weten en dus wordt er keihard gewerkt. En O wonder, na een week lezen ze de tekst vlotweg en kunnen er van alles over vertellen, mede door de filmpjes die we ook bekijken.

Nummer 4, ik noem hem gemakshalve Sem, is een wat stille jongen, die overal braaf mee meeleest. Ik vraag hem: “Wil jij ook bioloog worden?” “Nee hoor”, zegt Sem. “Ik word goochelaar!”  Ook dit blijkt op het moment ‘hot’ te zijn. Er worden tv-programma’s genoemd, waar ik het bestaan niet van ken. Dus ik ga op zoek naar een leuke tekst over goochelen en dat valt beslist nog niet mee, maar de aanhouder wint. Nu heb ik een liedtekst over goochelen van Kinderen voor Kinderen (inclusief muziek) en een echte goocheltruc met een touwtje!

Alle vier met een touwtje in hun hand buigen ze zich over de tekst. Je moet het niet alleen kunnen lezen, maar ook snappen (de hele clou van lezen natuurlijk) wat er bedoeld wordt. En dat valt nog niet mee, dat snappen van de truc, heb ik ervaren.
Voor de jongens niet hoor! Ze hadden het zo door en gewapend met tekst en touwtje, gaan ze de komende week oefenen. De truc vraagt nogal wat vingervlugheid, waar nou juist Sem heel goed in is!

Volgende week is de uitvoering in de klas, samen met nog een truc met een ballon en zelfs gedachtenlezen (gaan ze thuis lezen en oefenen!) Heb je ook een kind dat van goochelen houdt, maar niet van lezen?
Ik doe de truc er gratis bij. Eens kijken of jouw niet graag lezende kind ook zo enthousiast wordt en de truc (al lezend) onder de knie krijgt!

Wat helpt:
* Lees de tekst eerst een keer voor, terwijl je kind in gedachten meeleest.
* Lees de tekst in koor samen nog een keer
* Al lezend oefenen

 

Reactie plaatsen