Margit Kiewit - van IJzeren

Mijn missie startte in 2005 en lijkt alleen maar belangrijker te worden

In november 2004 gebeurde er iets wat mijn leven totaal op zijn kop zette. Mijn zoon was in september gestart in groep 3 en liep daar (totaal onverwacht) compleet vast. Mijn vrolijke, spraakzame, onderzoekende kind veranderde op school in een teruggetrokken eenzaam jongetje dat als een gekooide tijger met een capuchon op zijn hoofd op het schoolplein heen en weer liep.  Juf dacht: “Speciaal onderwijs” Wij dachten: “No way!”.

Vanuit mijn rotsvaste overtuiging dan dat hij geen stoornis had en echt wel slim genoeg was, ben ik met hem gaan oefenen. En oefenen. En oefenen. Het hielp geen zier! Zijn zelfvertrouwen zakte ver onder nul en het mijne ook.

Tot iemand mij het inzicht gaf: als je steeds maar op dezelfde manier blijft oefenen, krijg je ook steeds hetzelfde resultaat… (tja, soms moet iemand je toch even de bekende weg wijzen ;-))

Dat was het begin van mijn zoektocht: hoe vind ik een manier om hem wel te helpen met leren lezen en schrijven.

Die manier (of liever: die verzameling manieren) heb ik gevonden. En die vondst maakte dat ik mijn baan opzegde en nu zoveel mogelijk kinderen help voor wie leren lezen en spellen een dagelijkse worsteling is. Mijn ultieme doel: het percentage kinderen dat op 15-jarige leeftijd laaggeletterd is van 25% terug naar nul!

Mijn kijk op leren lezen en spellen zoals het nu is

Kinderen worden in groep 3 het bos in gestuurd. De manier van aanleren van de letters en met name de klinkers maakt dat ze iets aangeleerd krijgen dat ze later weer af moeten leren. Zo maak je het juist voor de kinderen die het lastig vinden nog extra moeilijk. Leer ze direct vanaf groep 3 het systeem van de klinkers. Geef ze bovendien meer dan één strategie voor lezen en spellen, zodat ieder kind zijn eigen sterke kant kan inzetten.

Wat moet je over mij weten

Zolang jij ervan overtuigd bent dat je iets wil leren, blijf ik je helpen om een manier te vinden om het voor elkaar te krijgen. Totdat je er niet goed van wordt  ;-).

Ik ben een echte teamspeler en zet mij altijd voor 100% in om mijn klanten resultaat te laten boeken. Maar daarvoor heb ik de inzet van de klant ook nodig. Het werkt voor mij niet als iemand dingen maar laat lopen. Voor do-it-yourself types ben ik dus niet de meest geschikte coach.

Als je me zou kennen, zou je weten dat:

  • Onze auto in de vakantie door zijn wielen zakt van de boeken die meegaan
  • Je mij ’s nachts niet wakker moet maken (behalve in uiterste, uiterste nood)
  • Ik met heel veel plezier hockeytraining geef
  • Ik al vanaf mijn 16e samen ben met Harm
  • Wij rustig een uur in de auto zitten om ergens gezellig langs te gaan sinds we in Winschoten hebben gewoond.
  • Ik het heerlijk vind om buiten te zijn, ook als het minder mooi weer is