Oefenen met lezen, OMG, wanneer dan?

Oefenen met lezen? OMG, wanneer dan? 

Lezen leert je kind niet op een regenachtige zaterdagmiddag… 

Het is een kwestie van een lange adem en soms van een heel lange adem. Om dat vol te houden zijn een aantal dingen belangrijk. 

Ten eerste: hou het leuk! Begin met iets te kiezen wat je leuk vindt om te lezen. En bedenk daarbij ook: lezen is lezen, dus alles wat je leest telt mee!  

Die tips gelden altijd! Omdat dat de enige manier is om vaak en veel te lezen. Het liefst moet het niet voelen als ‘oefenen’ maar als iets wat je graag doet. En dat kan niet met verplichte teksten op een verplicht niveau, tig keer hetzelfde lezen en dan ook nog met de stopwatch ernaast! Als er IETS is dat jouw kind het gevoel geeft dat je lezen niet voor je plezier doet, dan is dat het wel. 

Maar… om het vol te houden - vooral als het echt belangrijk is dat je kind veel leest - om ervaring op te doen - dan is iets van een ‘stok achter de deur’ wel noodzakelijk.

Als het lezen er vaak bij inschiet (we snappen dat iedereen te weinig uren in de dag heeft), dan kan het helpen om er een vast tijdstip voor te kiezen. Zoek iets wat past bij jullie dag- en weekritme.

 1 dag vrij en 1 joker! 

Het is belangrijk dat je streeft naar dagelijks lezen. Met 15 minuten kom je al een heel eind. Dus zet het in je agenda of plan het op een andere manier.
Op een dag met een belangrijke andere activiteit mag je overslaan. Dus: voetballen of zwemles op woensdag? Dan sla je die over.
En verder krijgt je kind een joker. Iedere week mag die 1 keer ingezet worden en op die dag lees je dan ook niet. Dat kan bijvoorbeeld zijn als er onverwacht een vriendje komt spelen of als het legobouwwerk echt bijna af is… ah mag ik dat nog even doen??? Hoe die joker eruit ziet, dat bedenken jullie natuurlijk samen. En ook de regels voor het inzetten van de joker bespreek je.

Op deze manier krijgt je kind de 5 x 15 = 75 minuten extra leestijd per week die volgens de literatuur nodig is om voldoende oefening te krijgen. 

Zoek een lekker plekje

Lezen hoeft natuurlijk niet ‘netjes rechtop op je stoel’. Je mag ook ’s avonds lezen, als je kind al in bed ligt, of samen in de zitzak ploffen. Het kan juist heel fijn zijn om een leeshoek of een speciale leesplek te hebben. Daar is de focus makkelijker. 

Maak het gezellig: kopje thee erbij :))

Goed voorbeeld doet goed volgen

Geef jij trouwens het goede voorbeeld? Lees je zelf? En wat lees je dan? En ziet je kind dat, of pak je je boek pas als de rust ’s avonds is weergekeerd? Deel eens met je kind wat lezen voor jou zelf betekent: Wat heb je geleerd of ontdekt? Wat vond je grappig, ontroerend, schokkend? Gaf wat je las aanleiding om lekker weg te dromen of om in actie te komen. Je ziet dat je om heel verschillende redenen leest. Op verschillende momenten van de dag waarschijnlijk, allemaal na en door elkaar.
Voor kinderen is het soms moeilijk om in te zien: waarom moet ik het eigenlijk kunnen? Ik kan toch gewoon naar YouTube kijken? Door te laten zien waarom JIJ graag leest of moet lezen, krijgt je kind daar een beeld van.

Hou vol!

Hou vol! (Jaren lang ;) Als je kind al wat verder gevorderd is en al zelfstandig leest, dan is het toch belangrijk om dat ‘samen’ te blijven doen. Een oase van rust voor het hele gezin. Ieder zijn of haar eigen boek. Je wil niet dat een van je kinderen het gevoel krijgt in zijn eentje ‘de klos’ te zijn. 

Lezen is voor iedereen goed! Ieder op zijn / haar eigen niveau. Uit onderzoek is gebleken dat ouders vaak veel aandacht besteden aan het leren lezen. In de eerste twee leerjaren stimuleren ze dat enorm. Maar vanaf groep 5 komt daar een beetje de klad in: hij kan het nou toch? Terwijl het lezen dan JUIST heel belangrijk is en blijft. 

In de boekjes van de eerste jaren staan heel veel ‘huis-tuin-en-keuken-woorden’. Dat is fijn, want zo kan je kind leren lezen met de vertrouwde woorden die hij of zij al kent. Maar daarna moet er iets anders gaan gebeuren: nu moet je kind gaan leren DOORDAT hij leest. Hoe diverser de onderwerpen waar je over leest, hoe meer woorden je leert kennen. En die uitbreidende woordenschat … die SUPERBELANGRIJK voor begrijpend lezen. Voor het begrijpen van je schoolboeken en van wat je op internet leest en n het nieuws hoort. Hoe beter je dat begrijpt, hoe makkelijker je in de wereld mee kan :) 

ZomerChallenge!

Vind je het alles bij elkaar lastig om aan voldoende leeskilometers te komen. Dan is onze ZomerChallenge misschien handig voor je! Die is helemaal gericht op leesplezier. En dat is toch wel een eerste voorwaarde om het lang vol te houden. Als je meer wil lezen over hoe onze Zomerchallenge eruit ziet, kijk dan hier. Als je meteen wil inschrijven, dan kan dat hier.