Voorlezen is een must!

Afgelopen week bij “Pauw”  brak Prinses Laurentien weer eens een lans voor de laaggeletterden, of liever gezegd voor het voorkomen van laaggeletterdheid.  In dit geval ging het om voorlezen, waar je niet jong genoeg mee kunt beginnen.
Voorlezen zorgt ervoor dat de woordenschat wordt vergroot en draagt bij aan het taalgevoel en taalbegrip.
Bovendien prikkelt voorlezen de fantasie, want kinderen leren zich een voorstelling te maken van iets wat ze nog nooit echt hebben meegemaakt. Daarbij verhoogt het de luistervaardigheid en het concentratievermogen en last but not least motiveert het je kind om zelf te leren lezen.

Al vanaf  een paar maanden oud kun je  leuke boekjes “lezen” met je baby, maar voorlezen blijft op elke leeftijd een heerlijke en stimulerende bezigheid! Vaak krijgen oudere kinderen zin om verder met een boek te gaan, als je eerst een paar hoofdstukken hebt voorgelezen.

Weetje:
Ouders die een vroege start maken met voorlezen en vol enthousiasme de voorleesroutine doorzetten, hebben op termijn kinderen die meer voorlopen in de taalontwikkeling.

Ik blijf natuurlijk maar “doordrammen” over het belang van lezen en om daar zo vroeg mogelijk mee aan de gang te gaan, omdat ik in mijn praktijk de,  vaak treurige,  voorbeelden krijg waarin dat niet gebeurd is.

Soms is er maar zo weinig voor nodig om een stukje plezier, maar vooral ook zelfvertrouwen terug te krijgen. Zo heb ik in mijn praktijk een vader met een dochtertje van anderhalf. Ik vroeg hem of hij haar wel eens voorlas. Hij vertelde mij dat hij dat eigenlijk niet goed durfde, omdat hij tekst weliswaar kon lezen, maar zich niet zeker genoeg voelde om het ook “leuk” voor te kunnen lezen. Dus zijn we samen aan de slag gegaan met een boekje van Dikkie Dik. We hebben het elkaar een aantal keren om en om voorgelezen. Eenmaal de gêne voorbij, speelden we om de beurt de dreumes en de ouder. Wat een overwinning en plezier toen hij het voor het eerst aan zijn dochter ging voorlezen!
Inmiddels gaat hij nu regelmatig met zijn dochter naar de bieb en leest voor het eerst na jaren ook weer zelf boeken die zijn belangstelling hebben,  maar op een wat lager leesniveau geschreven zijn ( o.a. www.eenvoudigcommuniceren.nl).

De kerstvakantie staat voor de deur, dus misschien wat tijd om met elkaar een spannend boek te lezen. Maak er een gezinsgebeuren van en lees elkaar zo leuk/spannend mogelijk voor.
Ook leuk is om met elkaar een toneelboek te lezen. Kijk hiervoor op “Toneel/Theaterlezen”, daar vind je leuke boeken voor elk niveau, waarin iedereen een rol te spelen krijgt. Plezier voor het hele gezin!
Ik wens iedereen hele gezellige “(voor)leeszame” feestdagen!