Raadsels met fiches

Houden je leerlingen van puzzeltjes en raadsels?


Wij zijn er in ieder geval gek op, omdat ze leerlingen uitdagen om goed te kijken en na te denken.


Stel:


Medeklinkers zijn blauw:     


En de klinkers zijn wit:       


Wat kan hier dan staan: 


 ?


De lijst is bijna eindeloos (kast, mest, wesp, muts….). Daag je leerlingen uit om woorden te zoeken die in dit patroon passen.


Het is leuk om het patroon in de klas te hangen bovenaan een groot vel, zodat alle leerlingen  woorden die ze gevonden hebben kunnen toevoegen.


Of maakt je raadsel wat uitdagender!


Welke woorden passen in dit patroon ?


Door bij verschillende patronen woorden te zoeken, worden je leerlingen zich bewust van de opbouw van een woord. En ze zullen verbaasd zijn om te ontdekken dat kippen in hetzelfde patroon past als dokter.Oefenen met woorden van de week


Je kunt ook gerichter werken: de leerlingen weten allemaal welke woorden deze week geoefend worden. Laat ze het werkboek of de tablet erbij pakken. Je kunt de woorden ook vinden op deze site, geordend per lesmethode, leerjaar of categorie. 


Laat ze dan in tweetallen raadsels voor elkaar maken, als volgt:Heb je geen losse woordkaartjes? Gebruik gewoon een lijst met woorden (werkt zeker prima als kinderen het principe kennen).

Heb je geen fiches of blokjes bij de hand?  Gebruik gewoon pen en papier.

Met de lijst bij de hand tekent leerling 1 van één woord het patroon op een wil velletje papier en kleurt de rondjes die medeklinkers voorstellen in: (groep 5 - verkleinwoorden)


Leerling 2 bekijkt het patroon en alle woorden van de lijst nauwkeurig en bepaalt welke woord kan passen in dit patroon. Mogelijk zijn het er meer! In dat geval mag leerling 2 een aanvullende vraag / aanvullende vragen stellen: Begint het woord met een …? / Zit er een … in dit woord?


Als het woord geraden is, wisselen de leerlingen van rol. 


Je kunt dit spel ook laten spelen als leerlingen niet met dezelfde woorden oefenen. Het is namelijk vooral een kwestie van goed kijken :)). En je moet natuurlijk weten wat klinkers en medeklinkers zijn. 


Werk je al met de uitgangspunten van Taalkanjer en zijn je leerlingen bekend met ‘Het geheim van de klinker’, dan kun je het aantal mogelijkheden met de fiches nog enorm uitbreiden!Enorm aantal raadsels


Het aantal raadsels dat je kunt maken met fiches is enorm.


Hieronder een paar voorstellen:


Eén lettergreep:Meer lettergrepen:

Raadsels met meer lettergrepen

Bij Taalkanjer vinden we het heel belangrijk dat kinderen nauwkeurig kijken naar woorden en vooral naar de structuur van woorden. Deze uitdaging helpt daarbij :).

Veel plezier!

Taalkanjer heeft nog heel veel meer speelse spellingactiviteiten.

Wil je al onze speelse spellingactiviteiten in je mailbox? Inclusief alle tips en aanvullingen?

Vraag ze hier aan...
arrow_drop_up arrow_drop_down