Pff hoe krijg ik het allemaal georganiseerd!
26 september 2014 
in Tips

Pff hoe krijg ik het allemaal georganiseerd!

Met een verhit hoofd komt ze mijn kamer binnen. “Pfff ik heb het weer gered! Ze zitten allemaal keurig in hun klas.” zegt ze. L. is een van de moeders die mij helpt bij het leesproject dat ik heb opgezet. Ze is een alleenstaande moeder met drie kinderen in de leeftijd van 4 tot 9. Ze heeft 3 zeer levendige kinderen, waar ze haar handen vol aan heeft. We raken  aan de praat en ze vertelt dat het haar moeite kost om elke dag een rustig moment te vinden om aan de slag te gaan met haar kinderen. Er moet gelezen worden, de tafels geleerd, de woorden van de week, topografie en dan loopt er ook nog een kleuter tussendoor die aandacht wil!  Hoe doen anderen dat toch verzucht ze.

Herken je dit en heb je daar oplossingen voor gevonden? Deel ze met ons!Voeg een reactie toe aan dit artikel, of stuur je tips naar info@taalkanjer.nl. Ik zal de binnengekomen tips bundelen en weer delen.

Tip voor ouders van startende lezers:

Misschien heb je de tip van vorige week uitgevoerd en ben je de leesslinger begonnen. Inmiddels kent je kind al een aantal letters. Doe het aloude en bekende spel “Ik zie ik zie wat jij niet ziet en het begint met een …”. Je kan hiervoor de beginletter van een voorwerp in de kamer nemen, maar je kan ook een aantal voorwerpen op tafel neerzetten of een aantal plaatjes neerleggen. Op taalkanjer vind je plaatjes die je gratis kunt downloaden en uitprinten.

Tips voor ouders van gevorderde lezers.

Lees eens een samenleesboek met je kind. Jij leest de gewone tekst en je kind leest alleen de dikgedrukte woorden. Hoe verder je komt des te meer dikgedrukte woorden er komen. Ze zijn er voor verschillende niveaus.

Voorbeelden van samenleesboeken:

Samenleesboeken van uitgever Delubas

2014-09-26 Samenleesboeken

Boeken van Vos en Haas.

2014-09-26 Vos en Haas

Heb je een iPad dan kun je het samenleesboek “ Daans reis om de wereld” downloaden voor 3,60 euro. Je kind kan het boek samen met de iPad lezen, maar ook samen met jou. Je kind leest zwart en jij leest blauw.

2014-09-26 Dan en de wereld 2014-09-26 books2download

 

 

Weetje:

Kinderen die een kwartier per dag lezen, kunnen hun woordenschat uitbreiden met duizend extra woorden per jaar!

 

Tot volgende week!

pijltje 2En heb je een tip voor andere ouders? Delen! 🙂

 

Meer leestips ontvangen? Schrijf je dan in: leeskanjer-steun-je-kind-bij-het-leren-lezen

 

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down