Joepie, ik lees (voor)!
arrow_drop_up arrow_drop_down

Samen voorlezenOp het moment dat ik dit schrijf zijn De Nationale Voorleesdagen van start gegaan.

Sinds 2003 worden voorleesdagen georganiseerd, compleet met voorleesontbijt en BN’ers die komen voorlezen! Er wordt nogal wat uit de kast gehaald om het voorlezen te promoten. Het geeft aan hoe belangrijk lezen en voorlezen is (zie ook mijn blog “Voorlezen is een must!” van december). Voorlezen is voor kinderen  de eerste kennismaking met het geschreven woord.

In veel gezinnen is voorlezen echter nog geen dagelijks terugkerend ritueel!

Weetje:

Moeders lezen meer voor dan vaders! 

Ik heb zelf altijd genoten van het voorlezen. Lekker samen opgerold op de bank, dochter tegen me aangeleund, heerlijk! En natuurlijk een verhaaltje voor het slapen gaan. Ook toen mijn dochter zelf al goed  kon lezen, hielden we het (elkaar ☺ ) voorlezen erin. Stop niet met voorlezen als je kind zelf kan lezen. Juist dat samen gezellig lezen kan stimulerend werken, vooral als het lezen niet zo makkelijk gaat.

Zelf lezen is, zoals velen van jullie weten en ervaren, voor een grote groep kinderen helemaal niet zo vanzelfsprekend en soms zelfs een dagelijks terugkerende kwelling. Taalkanjer geeft regelmatig tips om het (samen) lezen aantrekkelijk te maken. Die tips en nog veel meer, hebben we nu gebundeld in een e-book: Joepie, ik lees!  Makkelijk, heb je alle tips en spelletjes zo bij de hand!

Hier alvast een voorproefje van een leuk spel om met de hele familie te doen!

“Toneellezen”

Benodigdheden:

  • Tekst Mollen (maar je kunt natuurlijk ook zelf een tekst uitzoeken)
  • Dobbelsteen
  • Toneellezen (zie afbeelding)

Zo gaat het:

Je gooit met de dobbelsteen en kijkt vervolgens bij “Toneellezen” hoe je het volgende stukje tekst moet voorlezen.

Veel plezier!

toneellezen

Reactie plaatsen