Voorlezen blijft genieten!

Nooit te oud om voor te lezen!

Ik heb mijn kinderen jarenlang voorgelezen. De oudste twee lazen we altijd samen voor. Voor de jongste gingen de boeken en verhalen na verloop van tijd in de ‘herhaling’. Alleen in de vakanties las ik ze alledrie tegelijk voor. En dat hebben we volgehouden tot onze allerlaatste vakantie als gezin. Onze oudste was toen bijna 18! En ze genoot er nog steeds van. Natuurlijk lees je dan geen Jip en Janneke meer; de boeken groeien mee met je kinderen.

Heerlijk om na een drukke dag even een rustig moment met je kind(eren) te hebben. Wat leent zich daar beter voor dan een (voorlees)boek?

Wist je dat een bezoek aan de bibliotheek gratis is en dat je kind daar ook gratis lid kan worden en gratis boeken kan lenen?
Je kunt dan iedere week nieuwe boekjes halen.

Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling.

Juist kinderen die zelf niet zo graag lezen, zijn dol op voorlezen.
Je kinderen doen zo veel ervaringen op met lezen. De wereld om hen heen wordt zoveel rijker met verhalen.
Ze komen op plaatsen waar ze normaal gesproken nooit zouden komen en ze ontmoeten mensen die ze normaal nooit zouden ontmoeten.
Samen beleven jullie avonturen!

Het grote verschil tussen voorlezen en bijvoorbeeld (samen) een film kijken, is dat voorlezen veel meer ruimte laat voor de fantasie en het inbeeldingsvermogen van je kind. Hij hoort de woorden en maakt daar zelf de ‘plaatjes’ bij. Dat is een goede oefening voor het begrijpend lezen tegen de tijd dat je kind zelf zover is.
De kans is groot dat je kind in het boek dat jij voorleest ook nieuwe woorden tegenkomt. Als je denkt dat hij of zij een woord niet kent, is het leuk om er samen over te praten.

Onze dochter had ook een hekel aan lezen, maar toen ze uiteindelijk toch zelf boeken ging pakken, waren dat altijd boeken die ik al een keer voorgelezen had. Ze wilde dan het verhaal nog wel eens opnieuw beleven en zag niet zo op tegen zo’n dikke pil. Om haar op gang te helpen, las ik dan vaak de eerste paar bladzijdes opnieuw voor. Voor een vliegende start, zeg maar.

Is lezen voor jou ook lastig?

  • Kies dan een boek met niet te veel tekst. Kies bijvoorbeeld plaatjes met kleinere blokken tekst ertussen. Vaak zijn dit informatieboeken. Je hoeft je bij zo’n boek ook niet druk te maken over je intonatie en of je wel ‘spannend’ genoeg voorleest.
  • Herhaal gerust boeken en verhalen. Jonge kinderen zijn daar gek op. De tweede keer gaat het vast al beter.
  • Maak je niet druk om fouten! Zolang iedereen het verhaal begrijpt is het prima. En maak je wel een keer een fout die de zin echt onduidelijk maakt? Dan begin je gewoon opnieuw. Ook fouten maken moet je leren en wie kan er nu een beter voorbeeld zijn voor je kind dan jij? Dacht je dat zogenaamde goede voorlezers nooit een foutje maken?
  • Vraag anderen om het een keer van je over te nemen. Wie vindt voorlezen ook leuk: papa, opa, oma, oppas, grote broer of zus?
  • Kies vooral een boek dat jij ook leuk vindt. Dan is het veel makkelijker vol te houden :).
  • Lees niet te lang achter elkaar. Als het lezen veel inspanning kost, dan kan je dat in het begin nog wel opbrengen, maar je houdt het gewoon niet zo lang voor. Kies dan meerdere korte voorleesmomenten in plaats van één lange.

Zoek je tips om een leuk boek te vinden?
Kijk dan eens op Matty’s leukste kinderboek. Maak voor je zelf een lijstje en kijk of je de boeken in de bibliotheek kunt vinden.
(Ook de zogenaamde ‘zelf lezen’ boeken kun je natuurlijk voorlezen). Je kunt in de bibliotheek ook altijd vragen welke boeken passen bij de leeftijd van je kind. Ze doen je daar graag een goede suggestie!

Veel plezier!

 

Reactie plaatsen